dan diubahsuai sesedap rase oleh hakuu....
haku tak ikut buku atau resepi maner-maner...
haku main tarammm jerkkkk...tapi yg pasti En Epai suker sangat makan kalo haku masak cenggini.....tak makan nasik pon takper..kenkadang diyer ratahhh cenggitu jerkk...
Tauhu, fishball dan sosej adalah wajib....tauhu haku beli yang padat punyer...tauhu kan banyak jenis, ader yang kosong kat dalam kann..itunyer tak best...beli yang padat...
Tauhu ngan fishball haku gorengkan dulu..guner balance minyak goreng ikann...so nanti tauhu ngan fishball tuh akan kekuningan sikit...kasik cungggggg....
nie bahan tumis...bawang besar, halis, bawang putih, cili padi, daun kari...
Daun kari taknak letak pon takper...tapi haku suker letak daun kari sebab nanti wangiii jerk baunyerrr...
bawang boleh letak kendian kalo suker bawang freshhh...tapi haku tak sukerrrr,haku jenis tumis bawang kasik masak baru boleh makannn....
tumis sampai ada bauuuuuuuuu.....
dahh tuhh masuk cili giling....tumiskan dulu kejap bagi cili masak...kang tak der rase cili sangat..
pastu letak sos cili, sos tomato ngan soso tiram...sos tomato letak sikit jerk..kang masam sangat tak sedappp..
settle,perah air limau masuk sikit, tak masin masuk garam, nak manis masuk gula sikit,suker perasa taruk pak aji...tapi haku tak letak garam dan gula dahhh,pak aji pon tak taruk...sebab dah letak sos tiramm...itu dah cukup...
tak elok guna pak aji banyak2 dalam masakan..tetambah kalo nak kasik anak2 makan..:)
then kacau bilaukan diyer....
pastu masukkan tauhu dan adik beradiknyer tadi....kasik gaul samarata...then boleh tutup api..
siap sodahhh...senang jooo....sesaper yang rase malas mau masak menu teruk2 masak jer macam haku..taram jerk aper yang patut tapii taram tarammmm ponn biarlah ader rase yerrr...dan jangan memudaratkan pulakkk..agak-agakk laaa...dah lamer memasak tak kannn tak paham-paham lagikkk...iyooo dokkk..??
En Epai suker sangat kalo haku masak macam nie...makan ngan nasik panas memang mantop...diyer senang jerk, dalam bab makan memang tak cerewet..aper yang haku masak itu yang diyer makan...
dan kitaorang bukan jenis makan luwor...jarangggggg sangat,selalunyer memang haku masak...time haku peknen dolu selalulah jugak makan luwor,lepas tu back to normal...tapi haku masak yg simple2 jerk la..hakukan kejer..kalo masak beria pon wekend jer la...
kenkadang buat telur dadar ngan sardin pon makan bertambah jugakkk....
so cobalah Tauhu campur nih...kalo sedap itu memang menu dari haku..kalo tak sedap tuhhh salah ko lah taktau masak....mhuahuahuaaaa.....
dahh tuhh masuk cili giling....tumiskan dulu kejap bagi cili masak...kang tak der rase cili sangat..
pastu letak sos cili, sos tomato ngan soso tiram...sos tomato letak sikit jerk..kang masam sangat tak sedappp..
settle,perah air limau masuk sikit, tak masin masuk garam, nak manis masuk gula sikit,suker perasa taruk pak aji...tapi haku tak letak garam dan gula dahhh,pak aji pon tak taruk...sebab dah letak sos tiramm...itu dah cukup...
tak elok guna pak aji banyak2 dalam masakan..tetambah kalo nak kasik anak2 makan..:)
then kacau bilaukan diyer....
pastu masukkan tauhu dan adik beradiknyer tadi....kasik gaul samarata...then boleh tutup api..
siap sodahhh...senang jooo....sesaper yang rase malas mau masak menu teruk2 masak jer macam haku..taram jerk aper yang patut tapii taram tarammmm ponn biarlah ader rase yerrr...dan jangan memudaratkan pulakkk..agak-agakk laaa...dah lamer memasak tak kannn tak paham-paham lagikkk...iyooo dokkk..??
En Epai suker sangat kalo haku masak macam nie...makan ngan nasik panas memang mantop...diyer senang jerk, dalam bab makan memang tak cerewet..aper yang haku masak itu yang diyer makan...
dan kitaorang bukan jenis makan luwor...jarangggggg sangat,selalunyer memang haku masak...time haku peknen dolu selalulah jugak makan luwor,lepas tu back to normal...tapi haku masak yg simple2 jerk la..hakukan kejer..kalo masak beria pon wekend jer la...
kenkadang buat telur dadar ngan sardin pon makan bertambah jugakkk....
so cobalah Tauhu campur nih...kalo sedap itu memang menu dari haku..kalo tak sedap tuhhh salah ko lah taktau masak....mhuahuahuaaaa.....
tu dia dah kuo dah resepi masak memasak puan shi3la..
ReplyDeletemskn simple dimple yg sedap makan bertambah2 :)
ReplyDeletealahhhh kami pun msk n mkn simple gak cam ko gak telur dadar n sardin tu pun kami anak beranak pakat tambah nasi woooooooooooo..kalo ada balance sardin sok pg wat bekpes nasi grg sardin pulok..heheheh
ReplyDeletecam od lah ape yg aku msk dia mkn..x kisah pun..tu yg sng dia tu..kalo tang x sedap pun dia abis licin mkn..apakahhhhhhhh
ReplyDeleteair tgn isteri lah yg buatkan masakan tu jd lebih sedap n byk dpt pahala :)
ReplyDeletesedapnya.. yang simple2 tu la buat aku laju makan.. masak gini makan time sahur sure aku bertambah2 nih..
ReplyDeletehehe
weh...el ko belasah 4 x komen..sah nak jadi top komentar nih...muhaha
ReplyDeletesedap gak aku tgk rupa tauhu campur kau ni....simple & menyelerakan...
aku pun sama masak hari2 simple yg amat, kalau yg heavy tu tunggu weekend je lah....
ermm mcm yong to fu yg dah digaul dgn kuah kan? best jugak ni...tapi edisi masak terus
ReplyDeleteWahhh..aku memang dok carik menu yg simple dan express mcm ni utk buat sahur. Entry ni tepat pada masanya. Maklumlah di hujung2 puasa ni, perasaan malas nak masak sahur tu 'berkobar-kobar' lain mcm jek...hehee....
ReplyDeletesgt menyelerakan.. sesuai neh tuk owg bujang cam sy.. huahuahua
ReplyDeleteleh jd menu tuk bg en asy mam pas ry
tengs kak :)
wah...akak...
ReplyDeletesimple tp sedap tu kak...
pasti cube...hehe...
Boleh Cuba untuk menu berbuka balik nie..
ReplyDeletemak dah lik kampung jadi kena mask sendiri laa. hihi
makan kat umah lagi best daripada makan kat luar...
ReplyDeletekan kan...
leh tambah nasi tanpa segan silu.. hihih
senang dapat suami yang tak cerewet bab makan
ReplyDeleteboleh cuba ni...tp kena p kena dulu semua bahan takde..hhe he
ReplyDelete