tak kira lah jagung rebus ker,jagung bakar ker asal jagung sudah
Dah besor neh diyer suker plak makan cucur jagung. Disebabkan abanglong suker so haku pon kerap la jugak buat cucur neh time cuti.
Mesti ramai yang tahu buat cucur neh kan cuma mungkin cara jerk berlainan. So neh cara haku masak. Alhamdulillah setakat neh anak ngan laki haku tak pitam lagik makan cucur air tangan haku neh.
Dah namer cucur jagung makanyer jagung haruslah ado.Jagung kasik hiris kecik-kecik.Letak bawang ngan cili merah besar untuk meriahkan keadaan.Takmo letak pon takpa.
Masuk tepung gandum,garam sikit dan gula.Kalau suka manis letaklah gula lebih.
Haku bancuh adunan dengan air panas.
Gaul hingga sebati, masuk air tue agak-agak la, jangan keras sangat jangan lembik sangat.Yang sedang-sedang saja.
dah tue gorengggg..Api jangan kuat sangat, nanti cepat hangus sebab tadi dah letak air panaskan..
hasil gorengan..InsyaAllah sedap..!!
Tak percaya cubalah..kalau tak seddap jugak salah sendiri lah sebab tak pandai nak buat..hahahaaa..
**Jommm join haku,kiter kayo sesamer.Jangan luper klik HB haku kat bawah neh tau.TQ dear ..!!**
DK likes this.
ReplyDeletetapi selalu kalau mommy buat, dia xletak cabai pun.
=)
As salam..makasih k.atie menang!maaf lambat bg respon sbb bz ngan majlis kawen..hihi.akak dah email...
ReplyDeletesalam
ReplyDeletesedap tu..belum sarapan lagi ni...perut pun menyanyi riang lalalala
owh..'abg long' yu tu sama ngan ai la.. ai pun sker gak makanan berasaskan jagung ni.. teheheh.
ReplyDeletenati buleh la ai terai cucur jagung yu ni yer. mesti sodap ni makan pepanas cicah sos.. :D
DK: cabai tuh utk memeriahkan keadaan jerk,yg penting jagung tuh mesti ada..
ReplyDeleteazatie : TQ kak
sissyira:hahaha boleh la cuba wat cucur jagung neh..:)
PS:uitt memang sdap kalu cicah ngan sos,i loikee..!!