bukan pestime makan yer tapi pestime masak. selalu dah makan tomyam putih tapi tak pernah try masak lagi. Sebab takut haku masak tak best.
haku guna perencah tomyam putih adabi neh.
Haku kalau buat tomyam ker sup ker mesti tumis dulu rencahnyer. kasik aroma naik dulu, baru ader nafsu nak masak pastu. korunk buat tomyam tumis dulu tak?
haku standart masak tomyam mesti letak sayur lebih, vege dowh.
setangah orang kener letak seafood banyak, udang besar-besar gabak baru feel tomyam. Tapi haku tak kisah asal namer tomyam semua haku belasah sampai licin.
satu periuk untuk makan kami berdua,teror tak teror.Abanglong tak makan sangat tomyam neh,pedas katanyer.Dia tak makan pedas-pedas.
Haku taktau start bila haku suka makan tomyam tapi memang sukalah. Haku lebih suka tomyam merah dari tomyam putih. Tomyam merah rasanyer kaw lagik.
Tomyam putih neh nampak ceroi jerk tapi rasa nyer not bad beb. Tapi apsal kuah tomyam haku tak color putih macam kat kedai makan pon..kehkehkehkeh. Nampak sangat taktau buat.huhu..tapi licin gak seperiuk janji tomyam sudehhh...
eh korunk yang dah biasa masak tomyam putih nehkan, camner erk korunk buat tak kasik jadik ceroi?
Misi memasak tomyam putih yang tak berapa nak putih tapi sedap...hehhh.
**Jommm join haku,kiter kayo sesamer.Jangan luper klik HB haku kat bawah neh tau.TQ dear ..!!**
kak..heheh
ReplyDeletekang da masak,antau sini sikit ye..hehehe
kakNo selalu buat tomyam putih. CARA ASAS: tumis bawang putih dan cili taiwan (ikut la cili pe2 tp cili hijau dan pedas.) taruk serai dan lauk yg kita suka (ayam/daging (rebus dulu/udang/sotong). Kemudian sayuran, daun limau purut, garam dan stok pati ayam tumix...atau cara biasa kakNo buat disini..
ReplyDeletehttp://nopija.blogspot.com/2011/01/tomyam-ala-cheno.html
ops..halia lg satu jangan lupa ye hehe..
selain tu dn limau purut tu kita leh blender halus dan toskan ambil airnya campur dalam kuah..jd ada kaler hijau2 sket..
akak mmg suker tomyam putih nih... klu mkn kt luar, mmg terus ckp nak tomyam putih... xnak yg merah tuh... he3... tp klu msk sdiri, akak tak guna perencah pon... akak wat sdiri jerk....
ReplyDeleteuwaaah kg aku lum ada jual lagi ni.. ni buat aku jeles giler ni.. !!!
ReplyDeleteerrmm tomyam putih... kesiannye aku tak penah makan.. mmg makan tomyam yg biase jek.. nak masakpn pakai perencah yg siap tu.. senang hehehe
ReplyDeletecikceria:ko nak hakak pos ker courier dik..hahaha
ReplyDeletekakno:wahh dasyat nehh..dah ader mentor..kang sy jengah yer kak..
kak zue: ajor ler camner nak wat rempah ratus sendirik neh kak..
ben: ko biar betik Ben..kg ko lagik gah dr kg haku,takkan tomyam putih takder kut..hahaha
yan : haku pon guna perencah jerk yan..tak reti nak wat perencah sendirik..heh..