Entry lama yang terperam dalam draf...Masa haku up siakap stim nie ade kengkawan yang tanyakan resepinya...dan sememang haku berniat untuk berkongsi resepi dengan korunk pon cuma biasalah haku niekan lambatttt...sibuk sangat dengan hal-hal duniawi yang lain....sampai ade yang sound haku sombong tak reply pun bila ada orang minta kongsi resepi...:(
Takpelahhh sombong pon sombonglahh...nak buat macam mana kannn...hanya jauhari mngenal manikam giteww.
oklah hari nie haku lapang so haku kongsikan....*lapang sangattttt sampai 3 entry kot untuk hari nie sajaa...syabassss cnn!!!*
Ocay ikan Siakap harus ader yer itupun kalau nama dia Siakap Stim.
Tapi kalau nama dia Bawal stim sila sediakan ikan bawal sebab resepi nie boleh jugak diaplikasikan keatas ikan bawal.
~ bawang besar di hiris, haku guna sebijik jerk
~ Bawang putih 3 biji
~ sebiji tomato di belah 4..
~ 3-4 biji cili padi dibelah2. kalau nak pedas boleh letak banyak.
Boleh juga letak cili besar/ merah tue, hiris-hiris macam biasa jerk
~ Halia di hiris kasar.. .
~ Batang celery dipotong dadu
~ setengah biji lemon
* carrot diparut halus untuk hiasan...:)
Kuantiti bahan boleh ditambah dan dikurang mengikut saiz ikan dan berapa orang makan yer..bahan-bahan yang haku sediakan nie hanya untuk separuh ikan siakap sederhana sahaja.
Walaupon nama dia stim tapi haku guna kuali dan bukannya pengukus..juga guna minyak untuk menumis sikit...nampak macam tak stim sangat tapi bila dah masak ia adalah stim..:)
Memula masukkan minyak..Haku guna olive oil..sikit jerk tau tak payah banyak,cukup sekadar menumis untuk naikkan bau..then masukkan bawang besar,bawang putih dan halia.
Lepas tue masukkan air.Masukkan air boleh agak-agak sendiri yer ikut keperluan bahan....
Tapikan haku suka kuah yang banyak sebab boleh hirup-hirup gitu,sedapp....
Dah tue masukkan plak tomato dan celery. Masa nie dah boleh masuk cili padi/merah. Haku tak masukkan lagi sebab takmo pedas...anak-anakku tak makan pedas..:)
Lepas dah mendidih sikit air tue boleh terus perah lemon yer.Okey macam nie, first tue korunk hiris dulu lemon tue barang sekeping dua dan lemon yang balancenya baru perah masuk dalam kuali.(perah jusnya)
hirisan lemon tadi pon masukkan jugak dalam kuali...(macam dalam gambar)
Lepas tue masukkan siakap..
Last sekali masukkan garam secukup rasa..nak letak perasa pon boleh tapi haku tak letak sebab nak kan rasa lemon tue lebihh..baru best nak hirup-hirup..
then balik-balikkan ikan tue leklok biar dua-dua belah masak..dah tue jangan lupa rasa test dulu sedap ker tak..tak cukup lemon boleh perah lagik..tak cukup garam boleh tambah lagi..ikut selera memasing yer..:)
Lepas tue biarkan merenih sampai masak..agak-agak ikan dah masak baru tutup api tue..
* masa nie baru haku masukkan cili padi tue...memang tak sempat nak pedas ponn..propa semata*
Lepas tue angkat dan letakkan carrot yang kita parut tadi tue yer..
Sedap, simple, cepat dan senang gila nak buat..
silalahh toraiiiii......!!!!
memang simple..nnt nak try la..:)
ReplyDeleteowhhhhh kecur liur tengok ikan stim ni.. nak wat... sat gi balik nak gi tesco cari ikan... tak kira.. kalau takde siakap temenung pun i nak stim camni... thanks for sharing resepi ni..
ReplyDeleteakak, best resepi ni.. boleh cuba. sbb hubby memang giler siakap stim. hihi... tengkiu
ReplyDeletealamak sedapnye
ReplyDeleteaku lau masak ikan stim2 3rasa ke sure xmo nak potong2..suka tgk sekor2 cam tu haha
ReplyDeleteterbaek ar CNN.. ^^
ReplyDeleteNurul biasa masaknie tapikan xpernah ltk lemon.mcm sdpjerlah mesti sweetsour mcm2 kn?sdpnya
ReplyDeletewah sedapnya kak.. harus kena cuba resepi akak nih.. tq sudi share resepi.. :)
ReplyDelete** lama x singgah sini.. rindu akak jugak! jap2 nak khatam entry yg tertinggal nih.. hehe.. :)
salam kenal..jmput follow kmbali :))
ReplyDeleteterbaik...
ReplyDeletenak wat gak lah
ReplyDeletedah bwat dah try smlm..sedap giler.. sy abeskan nasik 2 1 pot sengah ngan selamba jek pastu mengah2 perot nak bg hadam.. sedap!
ReplyDeletesedap
ReplyDelete