Tuesday, 15 May 2012

Demam dan Tidak Sihat


Dari hari rabu lepas haku dah start demam ,selsema, batuk ,sakit tekak dah.
Apa pon tak bleh..

Hari Khamis tue adik pulak batuk teruk. Batuk yang benar-benar batuk sampai asal baring jerk Adeq batuk. Malam tuh langsung takleh tido sebab adeq batuk sangat. So kejap-kejap bangun sapu vick kat dada ngan belakang diyer.

Bila lamer-lamer adeq batuk haku mula prasan dia nafas macam tercunggap sikit dan berbunyi. owhh ralat giler maser tuh sebab haku risau Adeq kena asma kang.

Pepagi Jemaat tuh cargas lah bawa adeq pegi klinik. Sahlah adeq pon kena asma macam abang jugak..Sedih giler hatey haku tau,yerlah dua-dua anak pon ader asma.

Kesian kat anak-anak sebab time nehlah derang dok tengah aktif membesar berlari kesana-kesini. Bila dah asma neh terbatas lah sikit pergerakkan.Berlari sikit pun dah tercunggap-cunggap dah.

Lepas makan ubat, batuk adeq still macam tue jugak cuma kurang sikitlah tapi malamnyer tetap takleh tido jugak sebab batuk. So hari Sabtu kena pegi sedut gas lagik sekali sebab malam tuh haku tengok nafas diyer turun naik dan masih berbunyi. Pepagi lagik haku dah suruh En Epai bawa adeq pegi klinik.

En Epai bawa adeq sorang jerk sebab haku sambung tido balik. Takleh bangun sebab kepala dah berat giler, dah dua hari tak cukup tido jaga adeq.Sementara En Epai bawa adeq pegi klinik tuh sempatlah haku tido sekejap.Jadiklah.

Balik dari sedut gas tuh nampak adeq ocay sikit dah tapi dok batuk la lagik sampai hari nie. Tapi Alhamdulillah tak teruk sangat dan malam adeq dah boleh tido. Sekali sekala jerk lah batuknyer.

Tapi badan adeq dah susut teruk.Kejap jerk dah susut tapi dah tiga empat harilah diyer takde selera nak makan.muka pon dah cengkung dan tak bermaya jerk. kesian adeq.

Moga anak mama neh cepat sihat dan kembali ceria macam selalu. Risau mama tengok adeq taknak makann macam tuh..:(

Demam haku pon dah ocay tapi En Epai pulak sambung sakit tekak tuh. Haku dah bising suruh makan ubat cecepat, sakit tekak tuh petanda nak demam lah tuhh.

Sebelum demam baik makan ubat dulu kan....:)


 



Kredit picture dari FB ustaz Don. 
 
 
Subhanallah..!!
 
 
 
 
 
Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

Tuesday, 8 May 2012

Coti-Coti Bukit Tinggi,Pahang - BBQ Time


Mulakan entry dengan senyuman dari adeq..:)
Morning kawan..!!


Ocay sambung balik citer Coti-Coti Bukit Tinggi. Malam tuh schedule nyer adalah BBQ. Tapi sebelum BBQ tuh terasa kebulur ya hamat tau.Pukul enam setengah haku dah call kakak pembantu kat situ untuk siapkan dinner kami. Kalau ikut jadualnyer dinner pukul lapan malam tapi tak korser haku nak tunggu pukul lapan malam baru nak berdinner. Pukul enam tuh pon perut haku dah berdongdang sayang dah...lagi nak tunggu pukul lapan..huhh

Kat situ memang nan hado lah kedai menjual makan minum hatta jajan sekalipon.Pukul empat macam tuh ader minum petang tapi lepas tuh memang takder makan lah sampai ker Dinner tapi haku dah tak tertahan perut rasenyer nak menunggu ke malam..laporrr..!!



Abang lawan congkak ngan papa tapi syaratnyer papa mesti kalah dengan abang kalo tak abang nanges..ntahpapantahh..


Anak teruna yang sediakan air asam untuk BBQnyer. Dari start memotang cili bawang sampailah siap air asam semua derang uruskan. Ayam ikan pon derang jugak yang perap semua..

baguskan hadek-hadek hakak neh...:)
Hakak hanya pantau dari jauh guna zoom camera jerk...:P


Pedas nak mampos ayaq asam orang laki neh hoiii....berasap tinge hakak...hadoilahhh


BBQ nyer bukan takat ayam jerk tapi ader ikan sotong dan sosej jugak.Ekceli semua ayam ikan neh kitarang bawa dari bawah, ai men bawak sendiri lah cuma guna BBQ Set situ jerklah, Kena charge gak BBQ set tue tapi murah jerk pon, idak ler mahal nau.

Walaupon dah ader BBQ malam tuh kitarang order jugak Nasi goreng untuk 10 orang makan. Charge makan satu kepala RM 5.00 jerk. So murah sangatlah tue sebab sekali dengan telor dadar dan sambalnyer kan..

Nasi makan sebelum BBQ lagik. Masing-masing dah kebulur dah petang tuh...Rasa panjangnyer maser dan lambatnyer jarum jam jalannnn tau...itu kira tahap lapor dah kronik sangat lah tuee..:P

Pukul tujuh lebih Nasi Goreng dah siap makanyer layan nasi goreng lah dulu sebelum ber BBQ.


Masak- memasak pon anak teruna jugak yang handle. Ibarat kater, malam tuh makan air tangan anak terunalah kitarang...:P


First trial ayam rentung tue...ekekeke.

normal lah tuhhh kan sementara nak dapat bara api yang elok.
Rentung-rentung pon clear jugak...:P


Sambil makan sambil berkarok kekdahnyer.

Karaok set pon ader disediakan tapi kena chargelah juga. kalau tak salah dua jam RM30 jerk kot. Murah lah tuhh rasenyer dua jam lamer jugak kan..tapi rasenyer kitarang karok lebih dari dua jam kot  tapi regenyer RM30 jugak.

Terima kasih pader owner yang baik hatey...:)


Makan time.

Habes ayam ambik ikan, habes ikan ambik sotong, habes sotong ambik sosej pulakk kang sambung ayam balik....sedar-sedar dah lebih muatan...:P


Enjoy sangat time makan neh sebab sambil makan sambil berkarok.Feeling habessss kot sedar-sedar dah licin pinggan dah,TERPAKSA laaa ambik laen...:P

Tue tak termasuk edisi bergosip lagik tuh.Haiihhhh jangan tak tahu lelaki kalo bergosip lagik jahanam kater ko..hahahaha

Syarikat neh memang ramai lelaki dari pompuan sebab kami engineering side so majoriti nyer adalah lelaki. Pompuan boleh kira dengan jari jerk..:)

Habis settle semua dalam pukul doblas macam tuh kot. Lepas tuh masing-masing dah merayap balik ke chalet masing-masing dah. Kekenyangan lewtew..:P


Penutup entry dengan gambor abang yang tak habes-habes main game..Sebelum tido pon sempat lagik layan game tau.Geram mak..!!

Tapi kan yang bestnyer bermalam kat situ udaranyer sejukkkkkk ajer time malam.Idak ler panas macam siang hari nyer tuh.

Eh tak dapat haku bayangkan kalo malam pon panas jugakk..kang ader jugak makhluk yang tido berbogel kang...huhuu..


ocay bai,Nanti sambung lagik.
Hakak coti rini nak gi sepital...:(







Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

Monday, 7 May 2012

Coti-Coti Bukit Tinggi,Pahang - First Day


Ini pon Coti-Coti Malaysia yang tertunggak jugak ..Coti-coti budget neh..:)
Kena ambik mood dolu baru boleh update..:P

Dah lamer benornyer teringgin sangat nak ker Bukit Tinggi.Bila masuk belog kengkawan yang hupdate dah pergi Bukit Tinggi rase cam jelesssnyer ai tau..hiks

Dan akhirnya weuolls sampai jugak Bukit Tinggi uolls.*Senyum*.

Gerak dari rumah pukul sembilan then terus keluar ikut bidor menuju ker Genting Sepah. Kami ikut Genting dekat sikit dari ikut KL nun,ikut jalan lama jer. Dekat tak dekat la rasenya pukul tiga jugak sampai kot plus mines berhenti rehat makan minum segala lahh tue dah..



Kami duduk dekat Dusun Nora.Selesa jugak kat sini tau plus nyaman dan jauh dari bingit kota. Sesuai sangat untuk merehatkan minda yang serabut. Haku rase inilah tempat paling aman pernah haku duduk selain dari kampung halaman haku.

Tak mahal pon cuma RM 90 jerk..Nanti haku update/review dusun Nora neh yea.. Nanti tue maksudnyer nanti tauu...kang ader lak yang menunggu mampos guwe,,,:P

Sejauh jauh tempat kami pergi *jauhlah sangat..* dan setinggi-tinggi termpat kami jejak *yer yer jerk..* Bukit Tinggilah tempat buat pertama kalinya kedua anak-anak haku muntah dalam kereta..habessssss towww...

Adeq muntah terukkk tue,abang ocay jugak lagik..Tapi time derang dok muntah tuh pon dah sampai kat atas dah..mungkin dah tak tahan sesangat lah tuh..bluwekkkkk di kasi nyer maka bersepailah atas riba hakakkk, dan dan hakak pulak rase meloya...mencabar jugak eh nak handle anak-anak muntah neh tetambah mamanyer yang tak berapa nak ado daya tahann...phewwwww hahahaha

Sesampai jerk terus merehatkan urat perut yang terlilit dan tali pusat yang berserabut maser dok atas kereta tuh..lega sangat bila dah sampaii...huhhh


Destinasi bajet sangat sebabnyer weuolls join group syarikat pegi saner, so everything under syarikat lahhh..Merasa jugaklah berjalan di sponsor walauponnnnnnn kena duit sendiri jugak time nak bayar makannn...wahhaaaa..

tapi kalau makan ikut time yang ditetapkan tak payah bayar pon benarnyer tapi perut hakak neh maner bley nak tahan makan ikot jadual diknonnn...dok la meroyan minta diisi...sentap hakak..!!

Bukit Tinggi adalah sangattttttt HOT pader hari itew tau...sangat-sangat..!!!sampai hakak rase nak berendam dalam kolah bilik mandi jerk..beruwap semacammmmm..Kitaorang semua keluwor lepak kat cafe *aka ruang rehat sebenarnyer kot* sebab dah tak tertahan duduk kat chalet..panas giler kot.


Dah pukul Enam barulah redup-redup manja sikit.Itu pon sikit jerklah. Pukul Tujuh lebih pon ader metahari lagik kau..huhhhhhh terkena kejutan budaya kejap hakak *baru kat Bukit Tinggi tak ke London lagik tuhh,over ko peah...*

Yerlah kat TI tetiap petang hujan kot.Pagi jerklah panas kejap..pastu dah sejuk dahhh...kenkadang kat tempat lain tak hujan pon *terbukti bila tepon mak kat kg atau tepon maksedara kat kampar* tapi kat TI rilek jerk hujan ribut segala..


 Petang tuh staff yang lain semua naik ker colmar, haku jerk yang tak korser nak jenjalan pepanas tuh. *panas donia barukan dah tak tahannn...ish ishhh insaf * .

Weuolls just layan anak-anak main sekitar chalet jerk lah. Lagipon kesian kat anak-anak sebab time datang tuh muntah teruk so kasi derang rehat sikitlah dan hilangkan rase pening dolu..
 
Anak-anak hepy barulah makpak pon hepy kan tapi kalo dah anak-anak pening makanya makbapak double triple lah peningnyer....:P





Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

Wednesday, 2 May 2012

Resepi : Puding Triffle


Sebelum hakak luper biar hakak kongsikan dulu resepi puding triffle yang Suria Amanda minta neh yer..Ekceli bukan hakak taknak kongsikan sebelum neh tapi memandangkan dah banyak belog yang hakak singgah dah buat so macam malas lah nak hupdate resepi neh dah. Tapi dah suria minta hakak posting kan jugak lah yer.

Yang dah terror buat tue bolehlah kongsi-kongsikan tips nak buat triffle jadi lebih dan lebih sedap yer. Yang belum pernah buat boleh cuber nanti..:P

Tapi hakak punyer, version orang malas tau..:P


Bahan-bahan yang hakak gunakan adalah kristal Jelly, Susu cair Ideal, Tepung kastad, strawbery dan kek gulung.

First kena potong kek gulung neh dolu ikut tebal yang kiter nak lah yer.
Kek gulung neh nak perisa aperpon boleh ajer. Hakak ambik kek gulung pandan sebab color diyer cungggg..hijau yang amat menyelerakann..:)


Kek gulung tadi kiter kena susun dalam dulang sampai padat cam gambar kat atas.
Tujuannyer takmo nanti kiter punyer tepung kastad bocor kebawah.Dah tak seni la nanti kek kiter..:P

Tapi kek neh tak best la sebab krim diyer banyak sangat sampai melimpah-limpah pulak..hakak tak suker la krim diyer ekceli tapi tang color hijaunyer memang cung. Next time takleh beli kek yang krim macam neh dah..bukan tak sedap cuma tak best.

dah siap letak dulang kat tepi dulu then kiter buat diyer punyer puding kastad

Tepung kastad neh ader banyak brand kan tapi yang cnn ambik neh diyer punyer kalor mamang kaww..tak cayer tengok nanti...:)

Ocay untuk bancuhan kastad macam neh yer.

1. Ambik 3 sudu besar tepung custard masuk dalam bekas dulu k.Setiap sudu tu mesti penuhkan atau kasik merumbu kataorang.

2. Lepas tue tuangkan 1 tin susu cair Ideal dalam tepung custard kiter tadi

3. kemudian menggunakan bekas tin susu tadi sukat 1 tin air dan tuangkan ke dalam bancuhan tadi

4. Then gula..untuk gula hakak sukat satu senduk kecil gula secara meleper jerk dan tak manis sangat kastad tuh ataupun korunk boleh letak 2 sudu gula. Manis just nice jerk. Tapi kalau suker manis bolehlah tambah gula lagi.

Tapi just nak info Kek roll tuh dah manis tau..kang jely pon manis gak so pepandailah yer.Tapi seeloknyer tang puding tuh takyah manis sangat kott.


Kacau semua adunan tadi sehingga larut dan sebati..

Untuk info jugak tepung custard nie berketol-ketol tau so kena kacau betol-betol.
 So mesti kacau sampai dah tak berketol k. Kacau semua bahan tadi sampai larut *dah tiga kali ulang neh..hehehe*

Kemudian baru masukkan dalam periuk dan masak atas dapur.

Pastikan Api adalah sederhana dan kacau sampai pekat...awas jangan tinggalkan adunan tuh tau kang jadik berketol-ketol lak kat bawah. Tak cung lak kastad ko kang...:P

Kacau sampai adunan dah menjadik pekat dan likat... Bila ah nampak adunan nie meletup-letup tuh terus jerk tutup api.

untuk Info lagik kalau biar atas api lama-lama sangat tepung kastad akan terus pekat dan keras..


Angkat dan tuangkan atas lapisan kek roll kiter tadi dan ratakan.

Now nampak tak color kastad haku ?
Kek hijau dan puding kastad lak kuning...cantekk..!!

Info lagik maser nak tuangkan kastad neh kat kek jangan duduk bawah/dekat kipas yer kang susah nak ratakan kastad tuh sebab kastad akan cepat jadik keras.Nanti kastad jadik tak berapa nak cantik macam bergulung-gulung plak nanti.k.


Lepas tuh bolehlah susunkan buah kat atas puding kastad tadi.Hakak susun buah neh ikut nafsu jerk tapi korunk susunlah ikut akal yer, baru cantek..:)

Untuk buah korunk pilihlah buah yang korunk suker k. Setengah orang letak buah koktail tuh..Tapi hakak tak gemar sangat. Kalo korunk nak taruk buah koktail tuh boleh tapi masukkan air tapisan buah koktail sekali maser buat puding kastad tuh. Sesetengah orang letak air tapisan tuh maser susun kek dan biarkan.

So which one yang beter pon hakak taktaulah sebab tak pernah cuba buat pon guna buah koktail. Kalau korunk buat bolehlah kongsikan maner yang lebih sedap ok..:)

hakak pilih starawbery supaya ader rase manis-manis masam gitu..Selalunya orang taruk buah peach kan.
Sukatilah buah aper nak..:)

Dan untuk Info lagik maser hakak letak buah neh hakak tekan-tekan sikit kasik buah masuk kedalam puding supaya bila letak jelly buah-buah tadi tak terapung dan maser hakak letak buah hakak buat dekat kipas dan biar kat kipas kejap.Nak kasik kastad neh keras sikit sebab hakak tak gemar puding neh lembik..


Step seterusnyer adalah jellynyer plak

1.Masukkan kristal jelly dan campurkan dengan 2 gelas air(400ml air).kristal jelly tuh haku buat satu kotak terus tau.

2.Masak atas dapur, kacau sampai tak berbuih-buih dah dan jelly tue jadik hancur.


Info lagik tak payah bubuh gula lagi dalam bancuhan nie tau coz dia dah siap-siap ade gula dah dalam Jelly tuh..:) Sajer menggatal kasik info takut ader yg taktau...hiks


Dah sebati jelly dan air tuh bolehlah angkat tapi biarkan sejuk sikit kemudian baru dicurahkan atas lapisan kastad/buah tadi.

Seeloknya maser nak masukkan lapisan jelly kat atas tu,masukkan guna sudu dan masukkan Jelly tuh sikit-sikit tak pun nak cepat lagik guna jerk senduk bulat tuh supaya dia tak bolos ke puding kat bawah

Jangan tiru hakak yang nak cepat siap + malas nak cedok-cedok segala tuh yer..buat macam hakak alamatnyer puding jadik tak cung sangat, lapisan terbuka.



Letak Jelly semua sampai cover buah ko tuh yer,Then lepas dah siap tuang Jelly tuh biar kejap sampai sejuk or suam-suam kuku pon bolehlah then baru masukkan dalam esbok *petiais* tau.

Tips Puding Triffle setakat percubaan pertama CNN..*elehhh percubaan pertama baru ponn..:)*

1. Better guna dulang empat segi so nanti senang sikit nak susun buah dan nak potong..dulang bulat neh macam tak chantek lah bila potong.

2. Untuk kek - kena pilih jugaklah sebab kek yang hakak beli neh macam tak best jerk..next time beli kek lain plak.

 3.Untuk buah - Kalau nak guna buah fresh tak boleh nak simpan lama baru nak makan sebab nanti puding dah tak sedap sebab buah jadik lembik dan tak fresh lagik dah. Kalau nak makan lambat-lambat baik guna buah dalam tin ajer lah kot.

4.Untuk pudding kastad – Hakak suka kastad yang keras sedikit kalo lembik dan cair tuh tak leh nak masuk tekak so hakak taruk sukatan air banyak dan kastad sikit macam yang hakak buat kat atas tuh. Semuanya di kacau dahulu sebelum di masak atas dapur,masak sehingga pekat dan likat dengan api sederhana.

5.Untuk kristal jelly – memang kena beli Kristal jelly jugak supaya nanti akan nampak buah-buah kat dalamnyer. Barulah cungg pudding ko nanti.

6.Biar dalam peti sejuk seelok-eloknya 4 jam dan lebih...Baru sedap kalau makan sejuk-sejuk cam tuh.Tapi hakak memang suker makan keras-keras sikit.

7. Kalau nak buat sikit atau dulang kecik ajer ambik sukatan separuh dari sukatan hakak kasik tuh. Kalau nak buat sikittttttt ajer baik takyah buat...hahahahha..

8. ok cukup tips setakat tuh dulu,kang kalo ingat hakak update lain..hahaha..

Bagi hakak Puding triffle neh senang sangat nak buat dan sedap. Kalau rase takder modal atau takde idea nak buat dessert aper untuk tetamu rasenyer puding triffle neh pon ok kot untutk menjamu tetamu. Dah tue senang dan mudah sangat nak buat nyer.Sedap pon sedap.


 Maaf gambar potongan puding tak sempat nak ambik + lupa benarnyer bila dah kelam kabut menyambut tetamu datang..:P

Tapi puding neh agak cantik jugaklah sebab hakak match kan ngan color yg terang menderang plus perasa yang lain-lain. Kek perisa pandan color lak hijau,kastad kolornyer kuning dan Kristal Jelly hakak ambik perisa starawbery jugak dengan buahnyer dan ofcos lercolor merah..resultnyer meriah uolls..!!

Untuk perisa dan rasa terpulanglah pada citarasa masing-masing k.

Yang penting take note pader info dan tips yang hakak kasik tuh yer..:)

Harap lepas follow step yang hakak kasik neh puding triffle yang Suria Amanda buat menjadi lah yer..:P

Kalau tak menjadik jugak hakak minta maaf banyak-banyak yer, memang macam tue jerk hakak buat dan rasenya takder skip step aper-aper dah tue.

Selamat mencuba dear..!!


pssstttt korunk yang dah pernah buat tuh kasiklah cnn komen sikit...janganlah diam ajer...elehhhh takkan kedekut ilmu kotttt....mhuahuahuahuaaa..






 
Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~