susu pekat manis,milo,buttercup dan biskut marie.bahan yang sangat simple dan mudah didapati..
kat kedai makcik peah belakang umah pon ader jual.hati-hati nak lintas jalan.tengok kiri kanan doluu..
First tuhhhh ko masukkan buttercup dolu.Buttercup tuh nak masuk separuh pon boleh sebab buttercup tuh akan buat kek rase masin-masin sikit.dah cairkan atas api masukkan milo plak..pastu masuk susu.susu tuhh agak-agak laa.
jangan manis sangat coz biskut marie pon agak manis kann.kang manis melampau kang.kencing manis plak ko kanggg..
hahhh tue jangann nak salahkan resepi yang haku kasik plak yerrr...haku terajanggggg kangg...
kacauuuuuuu sampai milo jadik pekat dan nampak berkilat gitew.kacau ngan api kecil tau..kang hangettt tak sodappp....
biler ko cedok kat atas diyer turun bertali-taliiiiii...hahhhhh dah chantekk laaa tueee.bolehhhh tutup api nyer.kasikkkk sejuk kejap..
Apa yang pentingnyer Secret recipe haku adalah kek batik ini turut dibuat bersama-sama dengan pembantu haku yang tak lain tak bukan haku perkenalkan....
pembantu chef shiela iaitu chef Danial...... *sila tepuk tangan dan kaki...*
haku kasik diyer biskut marie suruh diyer patah-patahkannnn......dok menyibuk kat dapur sangat..
sibukkkkkk la diyer nak masak jugakkkk jadikkkk haku kasik ler diyer tugas.....kater orang berat samer dipikul,ringan samer dijinjing...tak gitew..??
so kepada ibuk-ibuk dan bapak-bapak diluar sanerrr..kalo ader anak-anak lelaki tapi kalau anak fonfuan lagik baguss laa kannnn...nak berjihad kat dapur jugakk...izinkan ajerrr...jangan dihalanggggg...aper jua minat dan kecenderungan derang kiter kener support.....baik untuk perkembangan minda deranggg..
Lagipon kalau anak-anak tolong didapur sedikit sebanyak akan menarik minat mereka untuk menikmati makanan yang dimasak adalah tinggi.Sebab masa tengah menolong kita tuh anak-anak dah teruja nak makan dan tak sabar nak tunggu makanan yang diyer buat tuh masak.
so kepada ibuk-ibuk dan bapak-bapak diluar sanerrr..kalo ader anak-anak lelaki tapi kalau anak fonfuan lagik baguss laa kannnn...nak berjihad kat dapur jugakk...izinkan ajerrr...jangan dihalanggggg...aper jua minat dan kecenderungan derang kiter kener support.....baik untuk perkembangan minda deranggg..
Lagipon kalau anak-anak tolong didapur sedikit sebanyak akan menarik minat mereka untuk menikmati makanan yang dimasak adalah tinggi.Sebab masa tengah menolong kita tuh anak-anak dah teruja nak makan dan tak sabar nak tunggu makanan yang diyer buat tuh masak.
tapi yang elok jerk laaaaa....kang kalo anak tunjuk minat nak smoking ponn ko support jugak..kompommm ko dah nak mamposss tuhhhh...
habis semua biskut marie diyer patah-patahkann ...good job bebehhhhhh...bagus anak mama nihhh...rajnnyer diyerrrr...*haruss puji anak sendirik kannn...*
so saper saper yang agak-agak nak booking buat menantu boleh start isi form sekarang yerk...
biskut marie nihh korunk patahkan kasar-kasar tau..jangan hancurkannnn..kang tak jadik batiknyer lakkkk....buat macam Danial buat tuhhhh..patah empattt jerk pon ocay gak...
haku suruh diyer tengok camera dan senyummmm....sekaliiiiii nahh hambekkkkkk...senyuman palingg manisssssssssssssssss diyer kasik kauuuuuu hoooooo... *jangan serik untuk mengisi borang...*
lepas dah patah-patahkan biskut...masuk kan dalam adunan yang kiter buat tadiii...
nie ponn diyer menyibuk nak buat jugakk..sangat gigihh anak haku nih tauu...takper mama izinkan ajerrr...mama bleyy rehat sikittt...
so..gaulkannn semuanyer sekali..
pas tu potong... macam tu lah ghopernye... mungkin keras siket masa korunk nak potong tuhhh... tapi takperrrr...biler korunk nak makan sedappppp jerk ghasernyer....
dan masukkan dalam loyang...tekannn kasik diyer mampat ker loyang..biler dah siap pastu taruk dalam peti sejuk..mesti masuk lam peti sejuk tau..kalo tak biskut meri akan raser macam lemau sikit..tak besss la nak makan kanggg...biler nak makan baru keluarkan dan potong...
pas tu potong... macam tu lah ghopernye... mungkin keras siket masa korunk nak potong tuhhh... tapi takperrrr...biler korunk nak makan sedappppp jerk ghasernyer....
ocay dahhhhhh siap....sangat sedap okehhhh kek nihhh...kalo tak percaya sila tanya pada Danial...opsss sebelum tuh sila hambek nombor giliran dolu yerk sebab Danial sangat bizi sekarang ini..beliau seddang menerima tempahan yang luar biasa.......
sekian makaseh....berjumpa lagi dilain siarannnn....kita kembali ke Angkasapuri.
sekian makaseh....berjumpa lagi dilain siarannnn....kita kembali ke Angkasapuri.
Comelnyer anak kamu....GeAmmm nyer tengok pipi dia...
ReplyDeleteSaya dah add kamu kat blog list....terima kasih pasal terjah blog saya tadi....
ahahahha.. so cute ada chef pembantu di dapur..
ReplyDeletedah lama cari resepi kek batik yg simple.. slalunya agak rumit nak kene serbuk choc la, cooking choc la, telur la...
but i like this one..
Rajin anak teruna Sheila ni...
ReplyDeleteAnyway, Na tak pernah buat kek batik ni. So, nak tanya la...Boleh tak gantikan milo tu dengan serbuk koko? Bukan apa...Na tak berapa suka milo. Takut sembelit :)
my feberett...
ReplyDeleteslalu wat gak...
perghh..
sodap..
weiii...seyess sm giloss resepi ko ngan aku...mybe sbb kita ni org Selama kut..kahhh
ReplyDeleteaku mmg sukerr kek batik nih...feveret...simple dimple jer...
ReplyDeleteNa Shari milo bleh aje gnti ngan serbuk koko..hehe
ReplyDeletekalu nk maveles lg tabur chips atas dier...or campur kcg mesin tuh...hehe
ReplyDeletesbb sekut mary la dia jd batik2 eh
ReplyDeleteSalam Sis Shiela,
ReplyDeletedok asyik scrool tetiba tersengih nengok wajah danial yang tak pernah2 ku lihat sebelumnya..
memang cute jer Danial..
rajin lak si danial nulun ko..
ReplyDeletetak pulak dia sepah2 kan brg nak wat kek tu eh..kalo danish...abissss serabai umah aku ...ngeh3
aku pun tingin gak nak buat
ReplyDeletetp tu lah mcm susah jer
so dh tgk cara ko buat tu
easy plak..tp tu lah rajin ngan malas jer
kahhhhhhhhhhhhhhhhhh
lg 30 komen aku kena buat
ReplyDeletenak lawan si zura tu
aku surrender dulu la
kahhhhhhhhhhhh
papepun congrat zura
ko menang...kahhhhhhhhh
congrat in advanced gitu taw
na..serbuk koko tuh bolehhh..tapi diyer macam keras sikit la kek tuhh nanti..cam tak besss jadiknyer..kalau milo kek tuhh akan jadik lembuttt ajerrrr...
ReplyDeletetakk dan nak sembelitt kuttt...sebab campur susu ngan butter lagikk..
kek batik ni org muda org tua budak2 pun suke.nak buat pun mudah kan?
ReplyDeleteaku dh tepuk kai tangan ni ko dgr dak beb??
ReplyDeleteamboi daniel pun sibuk membantu di dapur yek.. kalau akil tu mmg rajin jgk .. tppp alamat nye, dia makan ler biskut itu.. kahhhh
el >>. kahhh ko .. try ler layan daku... ado penattt
ReplyDeletetq laling ku joyah
el..ang try la buat...x susah sgt la..cuma rajin & mls jerk cm aku..kakaka..
ReplyDeletetp mmg maveles weii ltk dlm fridge kan shiela...mmg aku leh abis satu loyang tuh..
ReplyDeleteyang ni gua biasa makan... tak tau pulak dia cuma guna milo, susu dan biskut.
ReplyDeleteyelah... orang belum berbini.
rajinnya danial....
ReplyDeleteelok jadik menantu aku ni shi3la, pasai apa tau, anak dara aku tu suka nyibuk nak makan jer....
danial tukang masak.... sarah tukang makan....
very the loving couple neh!!! hihihi....
weii..tgk n3 ni sekali lg...aku mmg rase tliur la...mak aku buat sedap..soft jer..
ReplyDeletemak aku duk bniaga kt market Selama kt stesen bas tuh...dia mmg duk buat kek batik nih..
ReplyDeleteIni kes naya ni, boleh lapor ke jabatan buruh guna tenaga kerja dibawah umur.hehe...nanti aku buat kek batik ni, dah lama tak makan.memang lazat berkrim.hehe
ReplyDeletekalo tunjuk step2 buat kek ke ape..sng nak buat kan..cam ko buat shi3la...
ReplyDeletekalo yg buta2 tak tau msk..tgk step2 ni pun kira ok dah...xlah terkial2 nak buat...
dulu ms aku x ada anak lg..rajin lah buat kek..kek coklat kesukaan rmi..skrg ni dah ada anak dua..nak pgg senduk bagai pun malas..hehehehe
dulu aku igt ko x rajin ke dapur
ReplyDeletetp maafkan diriku..aku salah tafsir
ghupenye lg rajin dari aku..kahhh
tabik spring kat ko shi3la
sgt sodap..tambah2 lak ada pembntu chef yg tlg..sgt kiut miut anak akk. =)
ReplyDelete