Tuesday, 17 January 2012

Resepi : kerepek NGAKU

musim Ngaku mengawann..hahaha
nie semua pengaruh dari Nana lah nehh..:P
Mamula tuh haku tengok status kak Zue di FB dok kater Ngaku sedap

Haku plak jenis alergik dengar perkataan "sedap"..hahaha
dan dan tuh jugak haku gugel amenda NGAKU neh...pestime haku dengar tuhh weh.jakun tak ai?..:P



Inilah buah NGAKU.Available time Chinese New Year jerk uolls..
mak pon baru tau..:P



So Ahad lepas gigih pegi carik kat giant.Sebab nak tau jugak aper rase Ngaku neh..NGAKU atau bahasa sedap sikit Arrow Head.

Maser kat Giant ritu sekilo RM 2.68 jerk. so haku beli lima nam bijik untuk testing rase dolu..orang dah biasa beli tau lah mahal ker murah rege neh tapi bg haku yg pestime beli neh rase murah jerk kot buah ngaku neh..tapi rege nyer turun naik kater Nana..:P


Ocay jom kiter goreng .Buah neh kupas dulu yer kulitnya..buang aper yang patut.

Maser dok kupas buah ngaku neh pon dah tau buah neh ranggup nanti sebab maser tengah kupas kulitnyer pon dah terasa dah akan keranggupannyer...


Dah siap kupas , putih bersih jerk.. Macam sengkuang pon ado jugak. Sengkuang version chomel..:P

then hiris nipis-nipis..

tapi haku hiris idaklah nipis benornyer pon..tangan neh keras,tak seni macam surirumahh...:P

Rasanya kalau sagat guna penyagat tuh lagik cung kot..tapi maser nak guna tuh lah tak jumpa plak dahh..maka hirislah sendiri...

Haku gaulkan ngan garam sikit..sikit jerk. Kalau nak gaul garam maser dah angkat nanti pon boleh..nak letak garam dalam minyak pon boleh..suka hateylah..

tapi awas jangan letak banyakk kang masinnn sangat udah tak best jadiknye...sikittttttttttttt ajer tau..:P

then gorenggggg...rasenyer api takleh kuat sangat la kot..sebab bila haku kuatkan api diyer meletup-letup pulak minyaknyer..

ker sebab haku letak garam dulu maka diyer meletup-letup..entahlahh tak pasti puncanyer..tapi kalau api slow diyer tak meletup dah..so haku buat kesimpulan api takleh besar sgt...hahaha

taraaaaa dah siap..
makan timee...

Ocay rase diyer macam potato..lemak-lemak gitu..dan ranggup..dan sedap..!!
bila kunyah sedar-sedar dah habes..Enam bijik beli tak cukup sebab anak-anak suker plak..

Sesuwai untuk kudapan dipetang hari. kalau makan time menonton lagik tak sedar bila habes..:P

So uolls cubalah..senang jerk, goreng macam kerepek biasa,macam nak buat kerepek pisang tuh..

tapi kalau korunk malas nak mengupas dan mengoreng segala tapi nak makan jugak korunk oder jerk dari Nana neh.. Now diyer tengah kencang buat bisnes Ngaku neh tau..murah pon murah.boleh terjah belog beliau - NANA

btw Thank you kak Zue dan Nana sebab dok jaja kelazatan NGAKU neh sampai haku pon terikut tergoda samer...:P

sodapppppp...!!

UPDATE :

Haku kopi yang Nana komen kat bawah sebab ader sedikit info dan tips berguna yang Nana kasik.TQ Nana sudi komen...:P

Blogger Nana said...

wahahaha...abes la pengaruh ngaku wabak ngaku melanda kata kak zue.nak kasi tau satu tips batangnye atas tu jangan di buang itu memudahkan proses menyagat tu klw sape2 buat pakai sagat la..
kalau pakai sagat mmg laju sikit siap nye lg satu klw xmo lekat2 sagat tros dalam kuali..baru dia xlekat & seme garing sama rata xde la nanti ada yg garing ada yang tak...
saya mmg xbuh garam sebab xsuka masin hehe xtau camane rasanya klw letak garam still rasa lemak lg x?

17 January 2012 11:53

btw haku rase maser bubuh garam tuh lemak jugak tapi haku memang bubuh garam sikit sgt..ambik syarat sajerk..itu pon dah terasa masinnyer...so memang kalo nak bubuh garam memang kena bubuh sikiiiiittt jerk..sebab kalau bubuh banyak haku pon rase macm tak baper nak best dah nanti...:P


Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

21 comments:

  1. atie ngaku ni 1st time tgk buah NGAKU...hish..mcm sengkuang kecik..
    kalau2 terjumpe kat pasaraya nak cube gak la kak...

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhhh
    harus di coba ni
    nampak memang mengirkan
    tapi rajin tu tak tau lagi hahaha

    ReplyDelete
  3. aku igt cam cendawan..ghopenye cam sengkuang eh...
    gamaknye aku nak beli dok pas bc n3 hang ni..hahahaha malaih nak potong basuh bagai..kalo dah siap goreng ada x jual hahahahaha

    ReplyDelete
  4. wahahaha...abes la pengaruh ngaku
    wabak ngaku melanda kata kak zue
    nak kasi tau satu tips
    batangnye atas tu jangan di buang
    itu memudahkan proses menyagat
    tu klw sape2 buat pakai sagat la..
    kalau pakai sagat mmg laju sikit siap nye
    lg satu klw xmo lekat2 sagat tros dalam kuali..baru dia xlekat & seme garing sama rata xde la nanti ada yg garing ada yang tak...
    saya mmg xbuh garam sebab xsuka masin hehe xtau camane rasanya klw letak garam still rasa lemak lg x?

    ReplyDelete
  5. heeee aceh malunye siap tepek komen diatas hahaha

    ReplyDelete
  6. akunak trylah kak.mmg sedap ek?ada aku nampak kat pasar n ckp kat hubby ape menatang nie bie?haha

    ReplyDelete
  7. pernah tgk ngaku nih 1st time tahun lepas, masa tu pun CNY gak..tapi tengok ramai jer orang melayu yg beli..nk try tp xtau nak makan cmner... ni br tau...haha...

    ReplyDelete
  8. munna pun dah cuba buat krepek ngaku ni

    ReplyDelete
  9. hik3. ko pn dh jangkit eh? taun nih haku mkn 2 kali jerk :)

    ReplyDelete
  10. nanti nak try gak la....dah terpengaruh gak ni....ramai yg kata sedap...

    ReplyDelete
  11. Salam..urgh lame tak dtg sini..hikhik...sihat ke makcik?

    Sedapnye ngaku..kalau aku la kan..tiap kali nak raye cine je..ini lah yg aku carik...nak goreng mmg rajin tapi yg tak rajinnye bile kene kupas kulit tuh! setakat 5-6 bijik boleh la babe..kene kalau sampai 20-30 bijik? tak tertanggal jari jemari cantik ko ke? ahaha...btw, happy to see u still active with updating! cayalah!!

    ReplyDelete
  12. ngaku tu bukan sengkuang cina ker? den maso kocik2 suko makan sengkuang cino tu...tapi tak tau lak namo eee ngaku...n den makan montah yo raso eee..nti nk try la goreng mcm kepek tu...thanks.

    ReplyDelete
  13. salam ziarah dan kenal...sedapnya kepek ngaku ni... ada lagi x...

    ReplyDelete
  14. ngaku lagi...ni yang buat hati tak senang ni..nak ajak abe gi beli lah petang ni..

    ReplyDelete
  15. confirm balik keje ni nk pi cari si NGAKU ni kat tesco. kalo xde harus cri kat GIANT atau seangkatan dgnnya... hihi... tengkiu very3 much for this info. nnti fai akan update entri pasal ngaku ni. jommm kita sama2 me"Ngaku"kan diriii... nmpaknya virus Ngaku ni dah tersebarrrr... muahahaha...

    ReplyDelete
  16. aku semalam dok carik2 gak kat pasar tapi takdoklah..kak lawolah header baruko..cumil ada muka budak2tuh..muka ko yang ala2 tuh maner?hikhik

    kak..ko g melaka ek?aduss akulak alik kelantan plak..kalau tak mmg nak jumpa ko..leh aku masak2 kat umah aku melaka..

    ReplyDelete
  17. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Kudos

    ReplyDelete
  18. x penah makan lg.. boleh try nih..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3