Saturday, 28 August 2010

Mee Hoon Singapore yang simple.

simple sebab orang yang buatnyer adalah pemalas... haku main taruk jerk aper yang haku suker..
eh kejap..

haku memang masak camni la...aper yang ader kat dapur dan aper yang terlintas kat pikiran haku itu yang akan haku masukkan...simple and harusla sodapppp..

Bahan untuk di tumbuk..yer tumbuk ngan lesung batu tuh..senang dan cepat..
lada hitam sikit, bawang merah dan bawang putih

Bahan-bahan lain yang perlu...
mee hoon ( di celur),ini haruslahhhhh takkan nak letak mee plak kan udah tajuk besar dia mee hoon...:) daging @ ayam (di potong dan di rebus).ini kalo ader letak..haku takder so haku tak letak
sotong @ udang..haku ader udang jerk so letak udang sudah.
kucai (di potong) kobis (di ricik halus)carrot (potong kecil2) sawi dan taugeh.
kobis haku tak letak sebab haku malas nak ricik.
minyak nak tumis kang,garam, dan air

Haku rase penggemar sayur mesti suke mee hoon singapore nie sebab letak banyak sayur.. kalau ko bukan jenis penggemar sayur tak yah letak sayur lahh...

1)Panas kan minyak, tumis bahan2 tumbuk
2) Masukan daging atau ayam (kalo ader) dan kacau
3) Masukan sotong @ udang,kobis,carrot,taugeh,sawi dan air ...masukkan jerk semua skali..senang kejer haku.****sotong @ udang haku tos dolu**
 4) Akhir sekali masukan mee hoon, kucai, garam.
  Boleh taburkan telur dan jugak cili merah. tapi haku letak bawang goreng jerk...tak tabur cili sebab nanti kalo Danial nampak cili Danial takmo makan..pedas katernyer.

haku tak tabur telur sebab haku malas nak goreng.so korang yang rajin boleh tabur telur..
kasik hiris nipis-nipis yer baru nampak cun...

sebabkan danial tak makan pedas-pedas tapi kami laki bini memang makan yang pedas so terpaksalah buat cili kicap nihhhh.. pedas sampai mengeluporr.....:P

frosa kata meehoon adalah bihun..


10 comments:

  1. shiela, terangkat aku tgk sambal kicap ko tu...mee hoon singapore tu pun sodap! rajin betul ko ni...

    ReplyDelete
  2. hang boleh dah ke makan macam2 ni
    kira x amek port lah bab makan eh..hehehe
    sllu gak msk bihun spore ni
    serupa bahan2 tu cam aku gak
    rajin pulok ko eh...

    ReplyDelete
  3. bed..memang terangkat ponnn...

    el..haku memang masak tapi untuk En Epai...haku rase sikit jerk..tak berani ambik byk2..

    ReplyDelete
  4. malas2 pun, tp siap semua bagai... sedap tu!!!

    first time jugak jenguk sini...
    hehe.. mmg sempoi habis blog shiela ni...

    (tima kasih singgah sana. dtg lagi lain kali yea.. )

    ReplyDelete
  5. wei beb.. aku kecur ngan cili kicap ko tu.. kalo ko bako ikan pon best.. cicah ngan cili kicap tu.. ermmmmm.... tak tahan...

    ReplyDelete
  6. sambal kicap tu perghhhh,...cukup lengkap nampaknya..dugaan bulan pose...hehe

    *follow sini...tnxs sudi jejak belog echah:)

    ReplyDelete
  7. beb , rajin tui ko snap setip stap ko masak ye.. waakkakaka
    kalau haku sure pak ajil dh jerit dr luor "udah2 le tu snap gambo...".. kahh

    nmpak sodap tu weh

    ReplyDelete
  8. wah my fevret gak tue mee hoon singapore...kicap tu pun mantapp..best pedas2..

    p/s:thanks jenguk cik tom..first time gak dtg sini...nice blog..

    ReplyDelete
  9. tkasih dtg jenguk blog akak..first time jugak datang..takde shoutbox ke?

    ReplyDelete
  10. dah kopipes + print. ujung minggu makan mihun la aku wei!!!

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3