Tuesday, 2 July 2013

Resepi : Siakap Stim Taugeh

السلام عليكم


Dengar cerita ada orang tak suke makan taugeh..yer ker?
Tapi haku suka sangat makan taugeh tau..boleh jer makan taugeh buat ulam ratah-ratah kosong macam tue jerk..hari-hari makan pon tekak boleh jerk terima..takde hal punya..


hikhikhikk *gelakdulu*
Sebenarnya kan..sebenarnya resepi dia sama macam siakap stim lemon nun...ala yang pernah haku kongsikan resepinya dolu tue..sajer jerk ngengada nak ubah tajuk dia.Konar konar tang tue lah jugak..Korunk buleh tengok resepi nyer kat sini yer resepi siakap stim lemon simple

Cuma dalam resepi sebelum nie haku masukkan celery kan tapi yang nie haku guna salad jenis butTerhead tue..ntah macam mane nak mengejanya ntah.hiks.Belasah jerk lahh...


So biar mereneh semua bahannya..Ikan tue dibalik-balikkan supaya dua-dua belah isinya masak..Bila agak-agak dah masak,sebelum nak angkat tue baru haku masukkan taugeh nya.


Maka jadilah Siakap Stim Taugeh...ngehngehngehh
Tue dia bersepah taugeh kater ko...:)

Terus siap menu 2 in 1..Pakej ikan sekali ngan sayur nya..
pemalas sangat kan hakak nie..:P


Ada extra kuah untuk memenuhi kehendak tekak berhantu haku neh...
Haku memang sajer buat kuah dia banyak sebab nanti buleh hirup-hirup...tue pon berebut ngan si kecik tue nak hirup kuah jugak.Dia dapat mangkuk tue langsung dah tak kasi mama dia dah.


Bagi haku yang penggemar taugeh neh compom ler rasenya sedappppppppppppp...!!!


 

Info dari en Gugel :

Taugeh yang terdiri daripada jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia yang berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine) iaitu sejenis asid amino yang mampu melumpuhkan punca kanser leukimia, usus besar dan pankreas..





Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!


~CNN~

5 comments:

  1. sedapnye..lama lak x main stim2 ni hahaha
    tp lum nah try taruh taugeh...t aku cuba ea

    ReplyDelete
  2. terima kasih utk resepi.. ada ikan siakap lagi separuh kat dlm peti sejuk.. kot2 boleh buat stem ni malam nanti.. :) mudah.. tapi sedap.. kan kan

    ReplyDelete
  3. masakan mcm ni panggil stim jgk, ye??
    oo..akak ingatkan bila guna pengukus tu aje dipanggil stim...mm..

    Masak laa cara apa pun...janji sedap ditekak...sedap ditelan...kenyang dimakan, ye dak..hihi..

    ReplyDelete
  4. Incik suami suka bebeno taugeh ni
    Saya tak berapa suka
    Tp sejak kawen ni baru la dpt terima kehadiran taugeh tu
    Hee

    Dapnya! Bila nak jamu kami makan ni? :)

    ReplyDelete
  5. Kak Alona : kalau kat sesetengah restoren memang diorang buat stim macam nie..:)

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3