Friday, 30 October 2009

TUTORIAL background pada tajuk posting

Korunk perasaan tak kat tajuk posting haku ader kucing tergedik-gedik siang malam tak tau rehat tuhhhh...


hahhhhhhh ari nie haku rajin nak wat tutorial...senang jerk tutorial nie..compom korunk tak pening punyer..


ikut jerk step yang haku kasik ocay...

1.pegi kat Layout

2. Klik pada edit HTML




boleh klik pade image untuk tengok contoh dengan lebih jelas


3. Cari code nie yerk:

.post h3 {

4. pastu masukkan code kat bawah nie plak

background:url("http://i114.photobucket.com/albums/") no-repeat top center;

5. Kemudian save


NOTA:

Tukar url yang di bold kan tuh dengan url background korunk sendiri..boleh cari kat photobucket atau kat maner jer yang boleh korunk copy URL diyer. kat glitter graphics pon bolehhh...jangan plak ko copy kucing haku jugak...carik ler kelainan sikittt... tapi kalo korunk berkenan ngan kucing tergedikss haku tuh ponn boleh ajer..haku tak kisahhhh pon sebenarnyer...copy jerk..

Kalau korunk nak tukar color pada background tajuk posting korunk tuhh pon bolehhhhhhh.senang ajerrrr...

korunk letakkan kod seperti kat bawah nie...so nanti kat tajuk postingan korunk tuh akan ader color selain color background asal korunk....

background:#C333333;

Kemudian save. Kod color yang haku bold kan tu korunk boleh tukar kepada kod color korunk sendiri.

ader yang tak tahu ker maner nak dapatkan kod color nie...????

nak haku tunjukkan bagitau acay..


Tutorial yang simple dari haku...kalo korunk tak jelas dengan aper yang haku bagitau nie boleh bincangkan diruangan komen...ocay..haku akan cuber reply korunk..


selamat mencuba..peace..!!!







18 comments:

  1. tang dunia IT nih akak mmg lemah sket, nak buat blog akak pun soh adik yang buat..heheheh

    ReplyDelete
  2. thanks for this tutorial..

    memang boleh jadik cikgu ar..

    ReplyDelete
  3. tenkui2 shiela buat tutorial nih...pandai la ko..

    ReplyDelete
  4. aku gak nak letak kucennn!!

    maceh!!

    ReplyDelete
  5. thanks for sharing.. i mmg lemah bab menggodek blog ni.. sbb tu la blog i simple gitu jer..

    ReplyDelete
  6. sameler.. kiter pun buta it jerk..tp klu tanya sal no2 kiter boleh jawab..tq for da info

    ReplyDelete
  7. aku pun lemah IT ni..
    kena amek time nak buat..buat time lapang jer...xde sape ganggu...hehehe

    ReplyDelete
  8. ko mmg xpert la shi3la...
    mn ko dpt idea2 best ni

    ReplyDelete
  9. rajin ko eh kajiselidik menatang nak wat lg up blog eh...kalo aku idokler..hehehe

    ReplyDelete
  10. kalo aku suh ko tulung ubahsuai umah aku tu boleh x...
    ada lah pengerasnyer nti..kahhh

    ReplyDelete
  11. ko x kesian ke tgk umah aku tu..dulu skrg cam tu gak..nak ubah sikit pun x reti...huhuhu

    ReplyDelete
  12. smpi laki aku kata...pila tukar layout kaler ke ape..ishh kalo dia pndi xpelah jugak..ni dia pun x reti..bini dia pun x reti..kahhhhh

    ReplyDelete
  13. El kalo ko cayer haku bulehhh jerkk haku buatkan..bak mai password ko..

    haku taruk muker kambing ko kat background ponn okehhh gak kann.....kahhhhhhhh

    ReplyDelete
  14. kahhhhhhhh berdekah3..
    a'ah bgs jugak tu..letak pic kambing tu..siap ngan sore kambing sekali..mbekk mbekkkk...tp tgulah aku nk cari layout yg best2 skit...

    ReplyDelete
  15. thankz..kalau rajin nak wat jugak

    ReplyDelete
  16. klau kod .post h3 } dah cari pkai find tpi xde cmne yerk??

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3