Namer kuih nih haku tak tau disebabkan kuih nih di buat dari labu maka haku namakan kuih labu mantop ker tak itu haku punyer pasallah,kueh haku kann so takyah nak menyibuk..
bagi yang tak tau macam mana nak buat kueh nih, meh haku ajorkan..
yang lebih kau kurangkan...tak cukup kau tambahkan... pahamkan maksud haku?
tak paham lantak kau lah....
sebelah pon dah cukup banyak tapi kalo ko nak lagik banyak buat jerk sebijik
mesti ader tepung pulut ,gula merah dan kelapa parut.Itu jerk.senang nak mampp....Antara ko rajin ngan malas jerk.buyung buyung haku pon rajin gak masuk dapur tau..
potong kecik-kecik macam haku buat tuh tapi kalo ko nak potong berbentuk bulat ker bujur ker serong ker,suka atey kau lahhhhh...
Rebus sampai labu tuh hempuk/lembut
masukkan tepung tuh agak-agak la..
jangan sampai keras sangat dan jangan lembut sangat nanti susah nak bentuk kan dia
lepas tuh ambik sikit uli bulat-bulat macam guli.
kalo ko suker manis taruk jerk gula tuh banyak,kalo tak suker manis letak gula sikit udah ler.
Ikut citarasa masing-masing
Masak air dalam periuk biler air dah mendidih,masukkan kuih labu yang siap ko uli tadi.
ok gini caranyer first air mendidih ko masukkan kuih tuh,kuih akan jatuh terus kebawah/ke periuk then biler dah masak kuih-kuih tuh akan terapung kat permukaan air yg mendidih tuh.
so angkat kuih yang terapung tuh sudah. itu tandanya dah masak dan jangan biar kuih terapung tuh lamer sangat tau, kang kuih jadik over lembut...
nanti ko nak makan pon susah. yak ak auuuwww jerk jadiknyer nantiiii....
kelapa tue kalau nak gaulkan dengan garam pon boleh tapi jangan letak banyak lah yer..
kasi dia masin sikit-sikit sudah la..
kalo tak suker tak payah gaul garam pon takper tapi haku ader gaul sikit ngan garam.sikit ajer kasi lemak-lemak masin..nanti makan ader rase lemak manis dan masin.
Ya Allah sedap cakap luuuuu....tapi di tekak haku la..lain tekak lain rasernyer kann... ader yang suker ader yang tak....so sesiaper yang rajin boleh cuber buat...dah namer pon cuber jangan la buat banyak terus...kang tak sedap ko salahkan haku plak...eh kuasa haku..
Ingatlah pepatah "berbakti pader periuk perut akan kenyang"
sayer sella sing walio melaporkan.

wahhh gitu yek kuih labu.. aku ni xreti makan labu ..
ReplyDeleteemm pengakhiran nye tu cm kuih lodeh plak
telan air liur je nengok kue ni...
ReplyDeletetp kan org yg bdn dia byk angin xelok mkn labu....
giler arr bapak gile sempo ayat kamu..
ReplyDelete"tak paham lantak kau"
heheheh i loike!
neway, best ker ni,, nnt nak try..hehe
rs ape eh kuih labu ni
ReplyDeletekalo gulai lemak labu aku mkn..tp kuih labu lum kesempatan harus terjah umah ko kot..kahhhh
rajin plak ko buat kuih ni tgh dok high ritu eh..cayalahhh
Owahhh sedapnyerr...
ReplyDeleteNak cuba gaklahhh...
Tq bg resepi n ajar:)
First time dengar ni...sama macam kuih buah melaka kan:)
nampak sangat sedap dan comel mcm tguan punya belog ni jugak hehe...
ReplyDeletethanks for sharing boleh la i cuba nanti..
hehe..tuan umah sehat ke...lame tak jengah sini...kuih tu mcm kuih melaka jerr...tp dr labu erkk...mesti sedapkan..ko ni ngandung2 pun rajin masak memasak erkk...
ReplyDeletewaaaa akak...mcm ala..buah melaka tmbah labu je kak neh...ni kalau time bulan pose..mau meleleh tgk neh...hehehe....ape lg bolan tk pose...ekekkee...
ReplyDeleteakak..nnt share lg resipi2 len yg unik2 gitu eh....
Tak pernah jumpa dan rasa lagi...tapi nampak cam menarik dan sedap...
ReplyDeletesgt mengiurkan
ReplyDeletenanti aku try la