Saturday, 30 October 2010

Pengalaman Breast Feed Bersama FAISH

STICKY MODE .
For New Entry Please Scroll Down ya..


Haku ingat kali nie haku nak BF sepenuhnyer untuk Dhamirah..kalo boleh sampai 2 tahun takpon sampai setahun, habis teruk pon mesti sampai 6bulan *ehh makin kuranggg plak*

tapi haku sedar haku kekurangan ilmu dalam bab BF nih dan masih belajor mengenainyer...banyak yang haku tak tahu...dan haku coba nak hambek tahu..

so haku nak minta tolong dari kengkawan dan reader haku disini...

Kepada korunk yang ader pengalaman BF, ader tips atau petua dalam memBF nie bolehlah kiranyer berkongsi pengalaman korunk dengan haku. Emailkan pader haku yer.

haku akan buat satu entry khas untuk setiap email yang dihantar. Haku juger akan berikan cederahati sebagai tanda terima kasih kepada korunk yang bersusah payah berkongsi pengalaman dengan haku dan reader Sayangku Faish.

Emailkan kepada shiela_lk @ yahoo.com.
Terima Kasih.

30 comments:

  1. aku doakan niat ko untuk fully BF dhamirah dipermudahkan....

    nak share pengalaman memang takde sbb anak2 aku sempat BF kejap jer....

    ReplyDelete
  2. tahniah shiela...semoga dapat BF dhamirah sepenunya...akak cuma BF kan firas sepenuhnya...nabil n nabilah campur...hehehe....bleh jugak kongsikan pengalaman kan...

    ReplyDelete
  3. shi3la, aku sampai sekarang masih bf kan anak aku fatin. umur dah 2 tahun 1 bulan yer. :) vangga vangga

    mula2 fatin lahir dulu aku memang takder air susu. 2-3 hari macam tu. so fatin aku bagi minum susu lembu :(

    tapi orang cakap, usaha tangga kejayaan kan kan kan, so aku pun ikutlah petua2 yang aku dah baca. mula2 jangan stress, niat dengan ikhlas dalam hati ko nak susukan anak ko. aku pegi berurut. bidan tu urut2 kat nenen. lepas tu masa mandi, ko urut2 nenen selama 5 pusingan sambil selawat. makan sup lobak putih + ayam hari2 sampai habis pantang. ko muntah ijau pun, ko makan jugak. insyaalah, banyak giler la susu ko tu.

    sila jangan minum air sejuk yer, sebab ia boleh membekukan pengaliran susu. hehe.

    kat opis pun pam 2 kali sehari.

    cubalah sebelum terlambat. selain daripada kebaikan susu ibu, ko pun boleh jimat banyak tak payh beli susu. hehehe. sekian dari doktortinilantiksendiri :)

    ReplyDelete
  4. bagus2...nnt antibody anak ko kuat mcm ain anak aku,jarang2 sgt demam kene batuk seseme...kalau demam pun pasal kene cucuk huhu....

    ReplyDelete
  5. akak langsung tak pengalaman tu untuk di kongsi dengan shi3la. anak2 x menyusu badan pun. Percaya tak akak ni dalam kategori wanita yang tak ada susu, buat macam mana pun, sampai gi ambik suntikan susu masih tak keluar, rupanya ada juga kekurangan itu pada sesetengah wanita.

    ReplyDelete
  6. salam . akk ? breast feeding ya ? fida kenal someone yang arif about BF . kalau nak berkenalan dgn dia , t akk bitahu fida kat blog fida ye :)

    ReplyDelete
  7. Pasang niat nak BF dah cukup bagus tu....dikira sebagai 1st step sebab dah ada kesedaran. Yatie doakan Sheila berjaya BF sampai 2 tahun. Yatie ni cuma dapat BF anak yg first takat 6 bulan aje....Kalau ada rezeki yg kedua nanti nak cuba gak sampai 2 tahun.

    Good Luck! ; )

    ReplyDelete
  8. nak citer pengalaman BF nie sah pelik sebab daya memang tak der pengalaman... hihi...
    kawen pun belum...

    tapi daya doakan akak dapat BF si Dhamirah yang comel tu sepenuhnya

    ReplyDelete
  9. akak, i miss you!
    Ramai yang nak join bbq dinner tu tapi they all tak confirmkan lagi.
    Vee akan update har nie untuk sesiapa yang nak join...
    Akak datang tau... bawa hubby and kesayangan akak tu sekali...
    =)

    ReplyDelete
  10. bgslah kalo ko dah pasang niat nak BF dhamirah tu..aku doakan kau berjaya BF ok

    ReplyDelete
  11. aku sempat BF danish ngan arwen takat 6 bulan je..pas2 susu dah kering...sedih tu ada gak..tp tu lah kan pd kita lah nak BF ke tidak..jgn putus asa sudah..insyallah anak ketiga ni akan ku usahakan

    ReplyDelete
  12. kagum tgk ibu2 yg menyusu anak2 derang smpi 2 thn...yelah tp ikut masing2 lah kan..kdg2 tu hormon pompuan ni lain2..ada yg susu byk ada yg susu skit..wat cam mn pun xde..w/pun usaha dah mcm2 :)

    ReplyDelete
  13. kalo nak BF ni jaga pemakanan..byk makanan yg membanyakkan susu cam si tinie tu cakap...sup lobak putih sawi..susu ko jgn lupa mnm..hehehe..kena pantang skit lah nak mkn..takut slh mkn dhamirah lah yg kena

    ReplyDelete
  14. ko start keje ni nti ada x breast pump...tu pun kena beli gak tuk persediaan..kena rajin pam..:)
    smoga berjaya ye shi3la

    ReplyDelete
  15. ermm kena emel jugak ke? kat komen tak leh ke?ehehehhe

    pengalaman sy BF sampai preknen yg kedua...mean setahun lebih ar...

    byk kan minum air, makan kurma walau bukan bulan puasa,

    niat dan kuatkan hati tu pun penting sbb ia psikologi kepada set mind kita....

    insyaallah selagi kita kata boleh boleh dan boleh...mmg boleh...

    ReplyDelete
  16. Semoga dapat BF selama mungkin...

    Salam Aidilfitri...

    ReplyDelete
  17. Selamat Hari Raya Hakak:)
    Maaf Zahir & Batin:)

    ReplyDelete
  18. laa..ingatkan apela bf 2.ingt boyfren.ternyate tekaan ku meleset.breast feed rupenye ye kak?hu3

    ReplyDelete
  19. hye...i'm new here...
    love to exchange link with u...
    n love to know how to be a mommy=))

    follow me here:
    www.mrsintan.blogspot.com

    faish is sooo cute!

    ReplyDelete
  20. Amiable dispatch and this post helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.

    ReplyDelete
  21. saya tak kawen lagi..so xde la any experience pasal BF ni..adehh..tak dpt la nak berkongsi ilmu..huhu..tp nak jugak belajar dr pengalaman org lain..

    ReplyDelete
  22. InsyaALLAH... saya dah pon berjaya nyusu my lil doter ellesya 2tahun 2 hari..

    skrg tgh plan utk 2nd bb nak ikut jejak el..

    member ckp klau nk susu still ada mkn ubat nona rogay.. bkn setakat susu byk angin & lemak pon buang skali.. sya bru ja berenti ubat tue 2 bln lps..

    ReplyDelete
  23. aku pun duk susukan umar ni..tapi susu dah sikit... mcm mkn pun sikt gak.. heheh umar kuat sgt menyusu.... letih mak.. but ilike sbb aku dah kurus.. hahaha

    ReplyDelete
  24. cayalah. i pun nak bf gak anak 2nd nanti!

    ReplyDelete
  25. BF? huhuhu... x dapek nak nolong...
    blom kawen.. :)

    ReplyDelete
  26. "Salam. Hi, semoga hari ini lebih baik dari semalam.amin"

    ReplyDelete
  27. my Name is Cik Angkuh..
    i am a new blogger,
    who looking for a frens and follower..
    who can share with me thier life story and tip also info..
    kindly follow my blog..
    tq..
    enjoy reading your blog anyway..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3