Monday, 30 August 2010

Punca Dan Sebab Bayi Meragam

Bayi tersebut adalah anak haku.
Dhamirah.

diyer takder la meragam nau dan diyer bukan budak yang jenis menangis dan meragam tapi diyer macam tak selesa dan haku RUNSING.haku kalo dah start runsing memang dah takleh nak mikir.

Runsingan yang pertama Dhamirah suker demam waktu malam. pukul dua atau tiga badan diyer akan start panas. siang jerk back to normal...panasss pon tarak..walau cuaca panas kat luar tapi badan diyer elok jerk sejuk tapi biler malam yang sejuk tuh panas plak badannyer...biler kasik ubat *sian dhamirah kecik2 dah kener makan ubat* then diyer kebah...

ibu maner yang tak runsing habaq maiiii....

Tapi Dhamirah anak yang baik. walau tengah demam badan panas...diyer takder merengek, diyer takder meragam bagai jauh sekali nak menangis melalak....diyer cumer minta dipangku dan dipeluk....mungkin diyer sejuk.


Runsingan yang kedua Dhamirah selalu jerk sakit mulut...ari nie sakit esok elok lusa sakit balik tulat elok tonggeng sakit balik...berlarutannnnnnnnnn sampai ker ari ini..dah lamer since maser kat kampung lagik....mak haku siap ambik air penawar segala tapi still tak makan saman..skang pon masih ader....korunk dapat imagine tak sakit mulut camner?alaaaa yang naik putih2 kat dalam mulut tuhhhh..kalo kiter selalu kener ulser mulut kann tapi bebudak naik macam kepingan-kepingan susu keliling mulut tapi pedih sampai takleh nak menetek...

Sian Dhamirah tau..biler diyer sakit menyusu pon payahhh sambil menjerit gelisah tapi diyer tak nanges..isap jap lepas pastu isap balik pastu lepas...macam tak puas..sian diyer...haku dah taktau nak buat macam maner dah...korunk ader pengalaman macam nie tak?plisssssssssss bagitau haku camner nak buat.

haku tak boleh la tengok Dhamirah terusannnn macam nie..pedih hati haku. tapi tuelah Dhamirah memang anak yang baik. walau diyer sakit macam tue tapi diyer tak meragam dan tak merengek tapi haku tahu diyer sakitttt tetambah biler diyer nak isap susu....seksa haku tengok.



Runsingan yang ketiga, Dhamirah selalu kembung perut...haku tak tau la salah haku makan ker haper...kadang haku tak makan aper pon just minum air masak jerk pon diyer kembung perut..hari-hari diyer kembung perut..biler diyer kembung perut diyer takleh tido...


walau haku sapu minyak sekalipon tetap diyer kembung perut...minyak aper haku tak try lagik... semua haku dah try tapi tetap tak jalan jugak...orang cakap minyak nie bagus minyak tue bagus....terus haku suh En Epai pegi beli...mahal ker murah, haku dah tak peduli....haku nak jugak janji Dhamirah tak kembung lagik...tapiiiii samer jerk, Dhamirah kembung jugak. minyak dah berlambakkkkkkkkkkkkk kat umah nie hah..dah macam tokei jual minyak dah haku...

selalunyer diyer kembung time petang dengan malam...kadang diyer takleh nak tido dari petang sampailah kemalam...bukankah baby kejernyer adalah tido...tapi walau diyer kembung siang atau malam diyer tetap tak menangis jauh sekali nak meragam...cumer diyer nak berdukung, nak lekatkan perut diyer kat badan kiter...sian tau tengok diyer.

Runsingan yang keempat..**banyak kan haku merunsing**hari-hari Dhamirah mesti muntah...muntah okehhh bukan muak yang minum susu keluwor balik tuh tapi nie muntah macam bukak paip keluwor air...sekali bluekkkkkkkkkk, keluwor segala isi dalam perut...kalo keluwor ikut mulut sajerk takper lagik ini sekali ngan idung semua tauu..mesti diyer rase pedihhhkan kalo dah keluwor ikut idung....

kalo diyer muntah mesti kener salin baju semua,bukan diyer sorang jerk sekali ngan haku pon..memang banyak giler diyer muntahhh...adakah itu normal..????


tapi Dhamirah adalah cool habis...muntahlah macam paip pecah sekali pon diyer tak menangis...cumer diyer terkebil-kebil jerk..selalunyer mama diyer jerk yang gelabah habis...

kadang-kadang haku menangis tengok diyer yang haku tahu diyer tak berapa sihat tapi like "taknaklah nanges nanti mama susah atey"...hah like that..after diyer muntahhh diyer renung muker haku then diyer senyum...kalo diyer kembung perut diyer ketap bibir dan mater kuyu jerk...haku tak sampai atey nak tengok diyer macam tue selalu...

korunk bagitaulah haku aper perlu haku buat..???





errrrr korunk mesti runsing dengan haku kan............


15 comments:

  1. alahai adik...sayu aunty baca posting mama awak ni

    shiela da bawak pi pakar kanak-kanak? takut if perut or usus dia ada apa2 ke kan? try la.

    masa sy breastfeed najiha dlu sy elak cauliflower, padahal fevret,tp sbbkan kembung. acu try letak kain yg rendam dlam air suam kat atas perut dia, as in tuam perut dia..works utk najihah dlu. ada jugak petua orang suh letak lada hitam (yg bolat tu)kat pusat baby. try la shiela, hope dhamirah comel akan jadik sihat2 ye.

    ReplyDelete
  2. susah hati aku dengar rintihan ko nie, hopefully semua kesakitan yang dhamirah tanggung akan berakhir jugak nanti....

    ko dah bawak dhamirah jumpa doktor ke? dah citer sume masalah ni kat doc.?

    kesian dhamirah, nak bagi suggestion pun jadi tak reti plak aku sbb aku rasa ko mesti dah cuba banyak cara kan....

    try la bagi dhamirah minum air kosong setiap kali lepas nyusu, cara lain aku pun tak tahu....

    kalau tak nak baby kembung, kena tuam badan dia tapi aku tau ko memang dah buat kan...

    huhuhu, nanti aku tanya mak aku pulak la.....

    ReplyDelete
  3. salam akak...
    ala2...siannyer dhamirah...
    kene bwk jumpe pakar tu kak..
    even sakit..tp tk meragam...
    sian bby dhamirah...
    cpt sembuh ek bby...

    ReplyDelete
  4. aku pun tak tahu nak kate mendealah ni normal atau tak..tp elok ko cerita semua kisah ni pd dokter lahh biar dia check baby dhamirah ni...aku bace pun risau gak tuhh...bab mulut putih2 tuuu...baby kalau minum susu memang mcm tu kan..tp tak leh di lap pasal sakit n melecettt bende tuu melekat...

    nak tau tak ape mak aku buat pd ain mase baby dulu,napkin dia yg lembab kene kencing tu kan..mak aku lapkan pd lidah dia yg putih2 tu..ilang...tp jgn napkin yg basah kene kencing tu ko lapkan,yg agak2 lembab tu lah,yg masih baru2 belum hancing sgt...yg lembab tau bukan napkin basahh ade air kencing yg menitik2 tu...

    * shila air kencing dhamirah tau bukan mak dia huhu :P

    ReplyDelete
  5. ohh yerr lagi satu kan....bab kembung perut tuhh kan...cuba ko angkat dia...then letak pusat dia betul2 ats umbun2 ko then ko gosok2 atas kepala ko tu perut dia...pusat dan umbun2...

    ReplyDelete
  6. ala kesiannyerr... kamu ltak minyak angin byk2 kat tapak kaki then urut2 peha dia.. mmg terkentut dia nanti..

    ala baby tomeiii,,, senyum sebijik muka abg ha

    ReplyDelete
  7. info tentang perut kembung di SIHAT SELALU - Masalah Perut Kembung

    ReplyDelete
  8. kesian la dhamirah.. ha, bab kembung perot ni, ko dh try kasi dia minum air Gripe water x? anak2 aku dulu mmg la kerap sgt kembong.. melalak2 bagai bile kembong..pas dh tau bg gripe water tu, alhamdulillah.air tu buang angin lam bdn baby.. ko try la..
    psl muntah tu, mebi perut dia dh masuk angin atau perut dia lom sedia terima susu lam jumlah yg byk.. so, ko bg la sket2 tp berulang2..

    ReplyDelete
  9. Dear Sis,
    Alahailah Sis...
    Tak tau nak beri idea cmner...
    dulu2 pena jaga anak makcik. anak kecik tu menangis non-stop, dengan saya sekali mcm nak nangis. xtau nk buat aper..
    gelabah....

    papun, moga baby comel cepat baik ya..
    Comel baby..
    mcm abang dier gak..
    pipi..?
    nak cubet..?
    hehhee..

    ReplyDelete
  10. salam ziarah...comilnya dhamirah... :)

    ReplyDelete
  11. serupa qis dulu... kerap kembung.. sembelit kuar darah plak.. mcm2 penyakitnye.. pastu muntah jenis cam ko ckp tula.. aku pgl cam air terjun.. tu dia kembung la tuh..
    minyak yuyi, minyak kayu putih guna tak jalan.. asik letak minyak je keje aku..
    tp ko breasfeed kn.. qis dulu tak.. tu pasal senang kembong.. so susu tu aku letak grip water.. kurang skitla tp masih ade..
    bezanya qis dulu bile tak selesa, dia menangis sehendak2nye.. lg haru ok..
    dia sgt sensitif.. takleh panas.. siapla menangis cam hape.. duk dalam aircond baru dia senyap n tido..
    Adhwa ni Alhamdulillah tak sesukar jaga kaklong dia dulu.. wlupun aku bagi susu campur.. so far dia tak kembong.. kalini aku guna minyak telon jek.. aku dah tak percaya minyak yuyi..

    ReplyDelete
  12. salam...
    banyak nyer kerungsingan akak...
    nak bagi nasihat pun..daya tak der anak lagi.. tak der pengalaman lagi..
    anak-anak buah daya yang kecik2x tu tak der lak jadi cm tu..

    daya doakan dhamirah yang comel itu sembuh n mak dia takyah runsing2x lagi..
    semoga akak tabah yer dibulan puasa nie

    ReplyDelete
  13. ngeee....gerammmnya aku tgk pipi Dhamirah.....so hubby....hehe...

    ReplyDelete
  14. kembong perut itu normal bg bb..dua2 anak aku kembung perut..ape yg aku buat..tuam ngan rempah2 yg dibuat cam sup bunjut tu..ada lada itam jintan manis jintan putih..(pusat yg tertggl tu letak dlm tu sekali) then tuam atas perut dia...sblm tu ko sapu myk..myk ape pun boleh..tiap kali pas mandi ko buat..tiap2 hari smpilah umo dia dah 3 bln..pas2 barut perut dia..sapu myk blkg badan dia..peha..tapak kaki..urut skit2

    mulut pecah2 ada putih2 tu...ha betul kata mel..sapu ngan air kencing dhamirah..air kencing manja..lap kan dlm mulut dia..ameklah kain yg bersih pas2 ko tekap kan air kencing dia then lapkan..mmg cam kotor tp tu lah petuanye..then puting tetek ko tu ko cuci elok2..bersih2..takut ada sisa2 kotor tu pun efek pd molot dhamirah..then pas bg susu..ko bg air suam pulok..jgn semata2 susu je ko bg..ok

    ReplyDelete
  15. Saya cadangkan bawa pg jumpa pakar. anak saya muntah membuak dan disahkan usus tersumbat ketika berumur sebulan. Dah selamat menjalani pembedahan dan dia berumur 13 tahun sekarang.

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3