Wednesday, 13 October 2010

Petua Supaya Anak Menjadi BIJAK dan PINTAR
Sesungguhnya yang baik itu datangnya dari Allah SWT dan yang buruk itu adalah dari kelemahan kiter sendiri..Allahuakbar3x


1.Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke umbun2 kepalanya sebanyak yg mungkin atau memadai 100 kali.

2. Membaca surah Al Fatehah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali

3. Bercakap-cakaplah dengan anak ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya berbinkan atau berbintikan kepada kita sebagai ibu kandung mereka. Percakapan itu hendaklah berupa nasihat, pujian dan berceritalah tentang perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yg sedang tidur itu sangatlah bekesan kepada jiwa dan rohnya.

4. Apabila kita sedang berbual-bual dengan anak sewaktu dia sedang tidur kita akan lihat matanya bergerak-gerak, walaupun dia sedang tidur.

5. Ayah dan ibu hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan umbun-umbun anak.KataKauFAISH :
Mudahan-mudahan dengan perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu kiter dalam membesarkan anak-anak dizaman serba canggih ini...

Semoga anak-anak kiter membesar dengan Nur Iman dan menjadi anak yang soleh dan solehah..Amin.4 comments:

 1. wah suka tgk pic tu, terserlah keibuan ko hehe

  ReplyDelete
 2. makasih atas peringatan ni =) dhamirah...sungguh chubby n kiiiuuutttt...

  ReplyDelete
 3. thks 4 sharing ye ,,,nnti aku ada anak...bleh aku praktikan...insyaAllah..hehe

  ReplyDelete
 4. good info..wajib praktikkn yuer ibu2 sumer...visit us http://babyashleycollections.blogspot.com/

  ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3