Wednesday, 27 April 2011

Resepi Pancake versi CNN



Bukanlah pancake sangat pon tapi lebih kepada lempeng kut.Tapi lempeng yang haku telah chantekkan mengikut selera anak-anakku.

Saper yang dah terror masak tue tak payahlah tengok resepi neh, korunk mesti lagik hebat didapur kannn,malulah ai nanti...Tapi kepada hadek-hadek yang baru nak belajar masak tuh meh mehh belajar ngan hakak mehh...hahahaha




Untuk menarik minat anak-anak makan ,si ibu perlulah lebih kreatif untuk menyediakan makanan agar mereka merasa teruja untuk menikmati hidangan tersebut.



Haku masukkan pisang supaya menu pagi kami lebih berkhasiat.Haku guna pisang berangan,kasik cincang halus.



haku campurkan juga coklat chip sebab anak-anak haku memang suker taste yang coklat-coklat neh. Bukan anak-anak jer mamanyer pon sama..:)

So kat dalam tuh ada tepung gandum, serbuk bikarbonat@penaik, pisang dan coklat chip.Semua masuk main agak-agak jerk,takder sukat-sukat. Serbuk tuh taruk sikit jer.


lepas tuh masuk telur sebiji dengan air.



Gaulkan rata.kalau tak cukup air tambah lagi sampai jadi macam yang haku buat tuh yer. Kasik cair sikit sebab kang senang nak tebarkan kat atas kuali.


Gunakan kuasa kuali ajaib..:)tebarrkannn....hahaha..
haku bantai guna kuali yang biasa haku mengoreng ikan tuh jerk....hahaha..




peanut ngan madu tuh haku gunakan untuk buat sos lempeng haku neh.

Motif buat sos segala adalah supaya lempeng haku jadik lebih chantek. hahaha boleh ker motif nyer macam tuh?



Tadi menunya takder letak garam dan gulakan so inilah motif haku taruk peanut ngan madu supaya ada rasa manis dan masin-masin peanut sikit..

Ambik peanut sikit dan campurkan dengan madu. Kacau sampai cair dan bertali. kalau pekat masukkan madu lagi. kalau cair plak masukkan peanut lagi..:)

Jangan letak air yer..

Dah siap masak sekeping-sekeping, haku tindankan lempeng neh kasik jadik macam menara condong Teluk Intan.


Lepas tuh tuangkan sos yang di buat tadi kat atas lempeng neh..




dan potongggggg....

So nanti akan jadik slide-slide macam neh...sedap tauuu cubalah...Tapi kena pandai main ngan sos lah sebab kalau sos banyak kang jadik manis sangat kalau kurang sos maka kurang manis sikit. Pilihan ada ditangan masing-masing, suka manis taruk sos lebih kalau tak suker kurangkan...

Cubalah dihari minggu nanti dan nikmatinya bersama anak-anak.Jangan luper ambik gambar dan posting diblog korunk yer....nanti bagaitau haku apa rasanyer dan reaksi anak-anak bila makan lempeng tuh...:)

lihat juger reaksi anak-anaku makan pancake versi CNN neh disini yer anak-anak CNN



~CNN~

Jom join haku,kiter kayo sesamer.Jangan luper klik HB haku kat bawah neh tau.!!


26 comments:

  1. wahhhh beb ... resepi terbaik ..
    aku x bape wat ala2 kuih2 ni .. psl laki aku x reti mkn, takat pisng grg tu ok lew.

    tp pe saloh nye nak try kan .. anak teruna aku yg sorg tu nw dh bertukor jd BADANG dh .. kuat makan , x benti2

    ReplyDelete
  2. menarik resepi ko ni,boleh cuba nti. TQ for sharing ye mcik

    ReplyDelete
  3. hello.....thnx sudi singgah blog i....nice blog!

    ReplyDelete
  4. terus jadi lapar tgk pancake tu..nanti nk try la leh?..hihi

    ReplyDelete
  5. Boleh akak coba ni. tak pernah buat sendiri. selalu beli batter je.

    ReplyDelete
  6. rasa macam nak cuba jugaklah....macam teruja aje...tengok cantik ngan sosnyer yang meleleh...membuatkan terliur

    ReplyDelete
  7. adek dicni menuntut ilmu membuat pankek...
    hek3....
    pg esok leh torai..
    coz 1st time tk bapo nk jadik...

    ReplyDelete
  8. my nephew ngan adik2 kat umah mesti suka kalau buat nie.... diaorang suka la makan manis2.... nanti nak try lah! thanks for sharing.....

    ReplyDelete
  9. adehhh sedap2 .. kalau pandai buat nie harus anak2 akak suh buat hari2 ekekekek

    sape leh buat ?? akak nak order :))

    ReplyDelete
  10. perghhh...meleleh!! sumpah terliur!! thanks share resepi...

    ReplyDelete
  11. 'adik" kat sini tengok sampai rasa nak jilap monitor hoke....uwaaaaaaaaaaaaa lapo...

    ReplyDelete
  12. wah...mcm sedap ni..nnt ila cuba ..tp xtau bila...hehe

    ReplyDelete
  13. wes..aku takde hanak ni nak buat utk sapa..sian haku wes. hahaha

    p/s : asal aku tk dpt find ko kat FB. Adakah ko juga disable kan add friend kalo takde friend yg friend dgn kawan kita?? aku buntu. hahah :D

    ReplyDelete
  14. Salam perkenalan, singgah sini lihat lihat kuih..

    ReplyDelete
  15. memang terbaeekk..kreatip..rugi tak cuba..bab choc chip and peanut butter mmg anak aku suker.. makasih!

    ReplyDelete
  16. salam kenal :) terima kasih sbb sudi sggh blog ratu.keep in touch k...anyway ni lempeng versi baru ni.ade lapis2.unik... :)

    ReplyDelete
  17. shi3la..dikau telah mencetuskan idea baru kepada ku utk mbuat lempeng sodap lg menyelerakan utk anak2 aku... aku sgt sukaaa... time kaseh sbb bg idea... suke suke suke... i like...

    ReplyDelete
  18. nampak sedapnya~
    hee~
    boleh lah dicuba bile2~

    ReplyDelete
  19. terima kasih semua kerana sudi meninggalkan komen anda disini..

    ReplyDelete
  20. ahak..ni jangan kata anak2....laki saya pon teruja ni kalau nampak...huwaaahuwaaahuwaaa...hehehe...kongsi eh kak resepi..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3