Friday, 22 July 2011

Dapur Sikecil : Khasiat Labu untuk Anak-Anak



Di Dalam buku 'Vegetables For Health and Healing' hasil nukilan Ong Hean Chooi, isi labu yang direbus dikatakan baik untuk merawat tekanan darah tinggi dan penyakit kuning.Labu yang dimasak juga baik untuk mengawal diabetes manakala labu yang dikukus halus boleh merawat luka kecil seperti terbakar atau luka pisau.

okeh itu adalah info hasil gugelan dari buku vegetables for health and healing




Okeh satu lagi kebaikan yang jarang didedahkan tentang Labu adalah khasiatnya untuk kanak-kanak yang menderita kecacingan.*ader ker perkataan kecacingan*

Caranyer begini :
Biji labu harus keringkan terlebih dahulu dan ditumbuk halus sebelum dicampurkan dengan air suam. Tapiskan campuran itu dan airnya diminum sebelum tidur.

dan itu adalah info dan petua yang haku dapat so haku tak pernah cuba lagik tau. Lagipon anak haku setakat neh takde masalah kecacingan. Nanti kalau mereka mengalami masalah neh soon haku akan cuba jugak.

So uols yang ader anak yang kecacingan tuh bolehlah cuba then bagitahu hasil dan tahap kemujaraban nyer..k



Tapi ada satu lagi petua orang tua yang memang haku amalkan iaitu untuk anak-anak yang kurang nafsu untuk makan boleh diberikan isi buah labu atau lebih senang masak gulai labu.

Haku selalu masak lemak jerk buah labu neh..kadang taruk ikan bilis kadang letak daun manis tuh and yes anakanda jantan ku memang suka. Abang paling suker tang kuah lemaknyer yang bersalut labu tuh..bertambah-tambah diyer makan tau.

Sebaiknya kita masak labu tuh tak kiralah buat gulai ker apa tapi kita hidangkan secara menarik untuk menarik perhatian anak-anak kita.



Haku faham sangat masalah ibu-ibu yang ada anak baya Danial yang memangg susahhhhhhh nak makan sebab diorang lebih tertarik untuk bermain dan menonton TV.So memang kiter kena kretippp banyak untuk kasik anak kiter makan.

haku ambik contoh Danial dah lahh..dari umur tiga tahun ke empat tahunn bila timbang berat badan tak naik langsung tau.statik jerk tapi tinggi naik tau,

maksudnyer?



sesetengah orang akan cakap takpelah anak kurus,tak selera makan janji mereka sihat.

kepala hotak kau.mana ader ibu yang tak susah hatey bila anak takmo makan. ader ker?eh takder nyer..haku sendiri pon kalau anak-anak haku taknak makan haku rasa semacam,susah hatey sangattt..nak nak plak kalau diyer asyik main tapi takmo makan..mulalah haku pikir bukan-bukan *well hakukan pemikir*

sah-sah lah haku ketahuan jadiknyer.Memanglah diorang sihat tapi tak cukup zat..kurus semacam jerk tengok dah macam orang sakit plak jadiknyer. eh sihat mendenyer kalau tak lalu/takmo makan.

bukankah bila makan tuh akan bagi derang tenaga dan zat segala untuk diorang membesar.

okeh dah larik topik,kiter citer pasal aper tadi,




Tapi sebelum tuh nak bagitau anakanda ku neh kan gemor benor ngan ulam timun..hahaha macam orang tua kann makan ulam timun.Timun tuh kalau dimasak-masak diyer taknak makan tapi kalau dibuat ulam makan pulak..lagi satu diyer suker ulam kacang panjang..ini baru kampung maliiiii...hahahha


okeh back to topik, korunk pernah makan kuaci labu tak?alahh yang kuaci color putih tuhh.Berdasar satu kajian oleh saintis AS pengambilan biji labu yang dimakan secara teratur boleh mencegah masalah batu ginjal tau. Kajian lanjut pernah juga dilakukan oleh saintis dari Thailand.Ini memang info dari en gugel.

info lain yang haku dapat Daun labu merah pula bagus direbus untuk dijadikan penawar cirit-birit atau demam. Boleh juga ditumbuk kasar untuk diletakkan pada otot yang sakit.okeh noted.

tapi haku tak pernah tengok pulak daun labu merah,labu bukan color kuning nak oren tuh ker?ishhh ader banyak ker labu kat pasaran?

tak tahu plak haku.hahahaha..kena find out neh



Menu kami yang simple jerk.Bila haku ada masa haku tetap akan masak..bukannyer selalu tapi keraplah jugak masak dan makan dirumah. Dan selalunya kami akan makan bersama-sama dan bersila jer kat bawah lebih heaven katernye.

haku suker tengok anak-anak haku makan.Bila mereka makan haku rasa puas sangat..:)

Tapikan ada orang cakap makan labu tuh angin.yer ker?
anak-anak haku makan Labu okehh jerk.Untuk Adeq haku siap buat puree lagik,rebuss bagi diyer makan tapi setakat neh idak plak diyer berangin or kembung perut bagai.

maybe sesetengah orang jerk kut,kan..




Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!



~CNN~
Jom join haku,kiter kayo sesamer.Jangan luper klik HB haku kat bawah neh tau.!!

8 comments:

  1. i suker labu..tapi takleh makan sebab angin...penah bagi sekali kat anak..n dier suker....

    ReplyDelete
  2. oo labu bagus utk kanak2 yg masalah cacing ek...

    ReplyDelete
  3. Jue sangat suka labu..tp lebih suka labu air la..sangat sedap..labu kuning if wat pengat wahhhh selera2...

    **tu la de yg kata angin...entahla..jue layankan jeak..hu3

    ReplyDelete
  4. bolah bagi petua ni kat anak sedara saya..
    dia pun kurussss sebab xsuka makan

    ReplyDelete
  5. aku x penah makan labu beb .. dap ye?

    ReplyDelete
  6. huwaaa sedapnya lauk.. meleleh nengok taw

    ReplyDelete
  7. lagi info tentang khasiat labu di SIHAT SELALU - Labu Kaya Khasiat

    ReplyDelete
  8. Ha betul3. Gua pn bg anak gua namanyer daniel gak. Org tanya tak kembung perut ker? So far dah seminggu gua bg mkn labu resipe gua, setakat ni allahamdullillah lah takda lak masalah kembung perut. Mkn pn selera jerk. Tapi gua campur ler parsly,tomato, keledek, carrot n labu. Sume campur masukkan dlm air mendidih. Taruk ayam kalu mo lg sedap. Takdenyer letak garam n aji. Oh lupa lak, bawang putih n halia. Tu yg tak angin dah kot. Keledek n halia kan buang angin kot. Pastu tukar2 la resipe.

    Guna bayam, capsicum kuning n hijau- letak sikit jer tau, tulang ayam-baru manis, and pasrly-ni bagus tok anyi-oksidan espescially tok baby g6pd.

    Kalu ada resipe lein, share2 lar lg.

    Terima kasih yer cik nam nam sbb share. Risau gak mula mula takut anak angin pulak tapi lepas baca ur blog, senang sikit hati.

    Lagi satu resipe guna ler capsicum kuning n hijau, bayam,

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3