Friday, 7 October 2011

Ko hengat ukir-ukir inai kat Tangan tuh santek sangat kew?

Persoalannyer :

Apakah Hukum Wanita Mengukir Hiasan Pada Tangan Menggunakan inai.
Sekarang ini ramai perempuan (pengantin) memakai inai dengan mengukir ala tatu di tangan berupa awan larat ataupun daun. Kita lihat dan nilai berdasarkan hadis Nabi ini :

Dari Ibnu Umar r.a katanya: "Bahawasanya Rasulullah s.a.w mengutuk orang yang menyambung rambut dan meminta rambutnya disambungkan. Dan Baginda mengutuk pembuat tatu dan yang meminta ditatu." [hadith bil. 2003 : Sahih Muslim]

Dari Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: "Allah mengutuk wanita yang mempergunakan (memberikan) rambutnya untuk (menyambung) rambut wanita lain,wanita yang menyambung rambutnya dengan wanita lain, wanita yang membuat gambar di kulitnya (tubuh) dengan tusukan dan wanita yang meminta kulitnya dibuat gambar dengan tusukan (alat pengukir)" [hadis bil. 1685 : Sahih Bukhari]

Jelas Dato' Abu Hasan Din Al-Hafiz: "Inai berukir ala tatu tak boleh! Ia dilaknat Allah. Inai berukir bentuk awan larat atau bentuk gambar itu adalah kategori tatu,kalau nak pakai inai, pakailah betul-betul di hujung jari."


************************************************************************************


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Pemakaian Inai Bercorak Mengikut Syarak. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

- Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki adalah diharuskan bagi wanita sama ada yang telah berkahwin atau belum selagi mana tidak menimbulkan fitnah.

- Walau bagaimanapun, kadar pemakaian inai di kedua-dua tangan dan kaki adalah terhad sehingga pergelangan tangan dan buku lali sahaja, manakala warna yang digunakan tidak bersifat kekal seperti tatu dan mengandungi sebarang unsur yang meragukan.

-Mengenai corak atau ukiran yang digunakan pula, corak atau ukiran daun dan tumbuh-tumbuhan adalah dibenarkan, manakala corak-corak haiwan, lambang dewa-dewa atau ajaran atau apa jua gambaran yang bertentangan dengan syarak adalah dilarang.

-Pemakaian inai pada kedua tangan dan kaki bagi lelaki adalah tidak diharuskan kecuali pada sebilangan jari bagi pengantin semasa majlis perkahwinan dan juga untuk tujuan perubatan.


Jangan sampai kita menolak syariat semata-mata untuk mengikut adat. Apa gunanya kita beragama Islam, apa gunanya kita bermazhab jikalau kita tidak mengikuti syariat dan hukum yang telah ditetapkan.


Renung-renungkanlah dan selamat beramal wahai wanita-wanita yang chanteq.


kredit info dari facebook.

Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

8 comments:

 1. Masa kahwin Hana xbuat pun ukiran inai kat tgn sbb pernah dgr ceramah ia menyerupai tatu dan dilarang sama sekali.

  ReplyDelete
 2. Betul la u cakap... dah jadi trend pengantin pompuan buat inai cam tu.. I sebenarnya geliii tengok corak tu, dah macam corak lipan jer

  ReplyDelete
 3. Zaman kakak kawen 16 tahun dulu manalah ada ukir-ukir macam sekarang nie...

  ReplyDelete
 4. betul tu...sekadar di hujung jari cukup le ye..pun nampak manis dipandang...

  ReplyDelete
 5. ukir inai nih dah mmg trend skrg nih...
  tp akak kawen dulu xde ukir2 pon...
  pakai kt jari jerk... huhu...

  ReplyDelete
 6. saya dulu pakai jugak..
  tapi masa tu tak tau hukum laagi.. huhu~

  ReplyDelete
 7. aku pun x suke beb, tp jiran2 mama aku dok wat ukiran sdiri , tp idok le penuh smp ke lengan...

  ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3