Friday, 25 November 2011

-Susu Terakhir buat si kecil-


kredit gugelKisah yg amat menyayat hati dan pastinya akan menyentuh naluri keibuan kita…bacalah.

Kisahnya perihal satu keluarga yang mengalami kemalangan ngeri. Kereta yang mereka naiki terbabas, berpusing, melanggar pembahagi jalan lalu terperosok ke dalam longkang. Dalam kejadian ini, kereta itu remuk teruk dan penumpangnya mengalami kecederaan parah. Cermin hadapan habis retak berderai. Tidak ditekankan keadaan pemandunya. Tetapi saya fikir, pemandunya menemui ajal di situ juga.

Mahu diceritakan, penumpang yang duduk di sebelah pemandu mengalami kecederaan yang sangat parah. Wajahnya habis berlumuran darah. Dahinya terkopek sehingga menonjolkan tulang tengkorak. Mungkin juga akibat terhantuk pada papan pemuka kereta ditambah dengan pecahan kaca cermin hadapan. Ajaibnya kuasa Tuhan, bayinya selamat tetapi terpelanting ke kerusi belakang. Bayi kecil yang tidak tahu apa-apa itu meraung dan menangis. Mungkin kerana kesakitan, kesedihan, terkejut dan sebagainya.

Sewaktu anggota bomba itu mengambil dan mahu menyelamatkan si kecil tadi, ibunya terketar-ketar dan menggigil sambil memberi isyarat kepada beliau. Subhanallah, rupa-rupanya si ibu tadi mahukan bayinya bagi disusukan. Diselak bajunya dengan sedaya upaya dan disusukan si kecil itu dengan penuh rasa sayu, pilu dan kasih sayang.

Si kecil senyap di dalam dakapan ibunya. Betapa nyamannya dakapan ibu itu sehingga mampu menenangkan si kecil yang ketakutan. Dengan kuasa dan izin Allah, ibu itu tiba-tiba tercungap-cungap mencari nafas, tanda ajalnya yang semakin hampir. Lalu terkapailah si ibu dalam keadaan yang penuh rasa tanggungjawab dan kasih sayang itu. Ya Allah, betapa pilunya situasi itu sehingga merenggut ketenangan anggota bomba tadi.

Itu lah dia kasih sayang seorang ibu. Walau dalam keadaan bertarung nyawa dan menahan kesakitan, masih tidak melupakan tanggungjawab sebagai seorang ibu...menyusukan anak di saat-saat akhir hidup nya. Subhanallah...

Kredit: Himpunan Cerita Sedih


KaterkauCNN: Rasa bagai disentap-sentap hatey neh.sedihnyerrrrrrrrrr...!!
Subhanallah..!!

Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

3 comments:

 1. kasih ibu tiada tolok bandingnya...
  kasih ibu bawa kesyurga...!

  ReplyDelete
 2. teringat satu cerita time gempa bumi kat china dulu. pasukan penyelamat jumpa mayat pompuan dalam keadaan mengerekot. rupanya dia membongkokkan badan untuk melindungi baby dia dari runtuhan batu. and the baby was alive.

  kat sebelah baby tu ada henpon, yang ditaipkan MY CHILD... IF U SURVIVE, PLEASE KNOW HOW MUCH I LOVE U. (ok, sumpah nanges)

  ReplyDelete
 3. adusss rasa dah bergenang ayak mato nih..jahat bagi den nanges pg2nih..huh

  ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3