Thursday, 15 March 2012

Resepi : Homemade MakizuSHi

tapi nie bukan takat homemade jerk tau siap version tekak melayu lagik yer.
nak tau naper tekak melayu ?


ater hakak kau neh siap taruk sambal ikan bilis kottt..menderhaka pada resepi untuk kepuasan tekak sendiri itu takpe..:P

eh itu kira ocay lagik tuh, kalo datang time otak haku tak baper nak betul neh kekdahnyer hakak taruk sambal petai ko.

Ocay sesaper yang dah tau homemade sushi neh meh sharing ngan hakak camner nak kasi up lagik ini sushi made.
Dan saper yang tak tau buat lagik tuh meh hakak sharing kan ko resepi homemade hakak neh *eh macam best pulak ganti nama hakak..*

Tapi minta maap lah yer hakak masak ikut aper yang ado kat dapur jerk..:)
agak-agak ko nak masak lagik havoc sila lah tambah bahan iyer

ocay sedia untuk bersushi sekarang..!!


Benda wajib harus ado beras Calrose rice- cap Sumo. Sukatan 1 cup nasi mesti taruk dua cup air(cup yg sama).kalau guna satu cawan nasi so letak air dua cawan yg sama.eh pepandailah kasi lembut sikit nasi tuh tapi jangan lajak air lak kang jadi bubur nasi haku tak tahu...

ocay bila nasi dah masak tue kan, hakak gaulkan dengan campuran
Anggaran 1 1/2 sudu cuka + 1 sudu gula + 1/2 sudu garam

Haku anggarkan jerk tuh sebab haku tak sukat bebetul pon,kasik masukkan sajer.cuba rasa, ikut citarasa sendiri....ada orang suka yang lebih masam

Lepas tuh nak buat sushi haruslah ader tikar mengkuangnyer..heh.

Haku panggil tikar sushi neh..:P.hermmmmm aper yerk namanyer,hermmmm rumpai laut kot.Alah pegi beli jerk kat Giant supermarket tuh. Satu paket baru RM30 jerk.Dalam paket tuh banyak..boleh buat banyak kali...


Hakak cuma taruk sambal ikan bilis dengan telo ajer.sebab memang itu jerk yang ado pon.Malas haku nak pegi kekedai cari bahan lain.

Tapi korunk boleh letak timun jepun,timun biasa pon boleh janji buang biji-biji nyer tuh,carrot ker,isi udang,isi ketam ker,ikan salmon pon bulehh...ikut citarasa k..

Janji semua kena potong memanjang supaya senang nak gulung kang.

Lepas tuh kalo nak letak isi ikan ker ketam ker n watsoever lah korunk nak letak nanti korunk boleh celur dulu sebelum letak tau ataupun korunk jenis suker makan rase mentah-mentah manis-manis gitu taruk jerk lah terus, takyah celur dah tak pun celur kejap boleh gak.

sukati k,ikut selera masing-masing.



hokay bersedia untuk menggulung.Haku lapik seaweed tuh dengan aluminium fold dulu sebab takmo melekat-lekat. Kalau takde aluminium fold tuh taruk jerk plastik dik oii..senangggg takyah nak mikir.




Letakkan semua bahan atas seaweed tuh tadi.

Lepas tuh boleh gulung kemas-kemas,chantek-chantek..saiz gulungan neh ikut bahan yang ko taruk..Kalau banyak bahannyer besarlah sikit jadiknya...

update :

oh yer luper nak cakap yer,minta maap yer haku memang gulung suker atey mak bapak haku jerk..janji menggulung katernyer...masuk molot sendiri jugak koo..mhuahuahua...



Lepas tuh dah boleh potong.Potong ikut sukati lah,nak besar atau nak kecil.mulot sendiri jugak nak masuk ponn..hahaha

Tapi pastikan masa nak potong tuh, pisau kena bersih,tajam dan pisau kena sapu dengan air sikit supaya tak melekat-lekat masa memotong.



Taraa sushi yang dah siap di potong.Tinggi rendah haku potong..hahaha tak chomel langsung.

Ahhhh tak chomel takper janji sedap..dan yang penting halalan toiyiban

Ini kalau ko letak timun ngan carrot pon dah meletop rase diyer.



Eh camera neh terlebih clear pulak...nampak sambal haku yang berminyak tuh,kantoi betul..cesss ceessss...

tak boleh cover tuan langsung camera nehh..


Special made for my kids.Haku taruk isi ketam ngan telo jerk.Isi ketam tuh haku celur air panas dulu.Pastu gulung jerk macam tadi.


Dan ini untuk anak-anak haku.Version tak pedas untuk anak-anak.My kids memang tak makan pedas.Malas nak ajar makan pedas lagi,tunggu besar sikit..:)


haku potong kecik-kecik ikut keluasan molot derang..Yang kat belakang tuh ikut keluasan molot makpak derang..hahaha


Dan ini budak tecik tak sabar-sabar nak makan. Tengah haku dok gulung diyer dah melalak nak kan sushi neh.


Empat ketul diyer sorang jerk sekali hadap.selera betul Adeq.Eh seronok tau bila kiter masak anak-anak berselera makan. rasa macam nak buat lagi dan lagi.

Tapi memang haku selalu buat pon.Adeq memang suker sangat dengan sushi neh. Abang kurang sikit.



Haku suka gak sushi neh tapi tak membeli kat kedai-kedai sesuka hatey,haku memilih jugak. Sebab tak baper nak kondifen dengan tahap kesucian sushi yang dijual dikedai. Since haku dah tau cara nak buat sushi neh memang haku buat sendiri jerklah..

Yerlah,yang penting kita kondifen dengan tahap HALALAN TOYYIBAN nyer kan..Haku tak kater kat kedai tak halal yer,haku cuma cakap haku yang tak kondifen jerk.kalo korunk kondifen tak salah pon..terpulang pada diri masing-masing lah..Jangan salah faham pulak yer.

Apa yang kita makan..apa yang kita bagi anak kita makan..tu semua mempengaruhi keperibadian diri..kita berhak memilih kannn...:-)

lagipon yang jual kat kedai tuh macam mentah sangat la,hakak tak lepas nak telan..:(

Btw homemade sushi neh senang gila nak buat dan rasa pon boleh tahan sedapnyer.Jadi tak salah mencuba kott..:)


Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

16 comments:

  1. mmg terbaik la kak resipi neh...heheh...style melayu gitu...

    ReplyDelete
  2. terbaikkk der...leh tiru ni

    ReplyDelete
  3. WAH!!!!
    kagum adik dgn hakak
    hehehee
    bleh cuba ni..

    ReplyDelete
  4. terbaik hakak muahahahahaha
    bolehlah try kt umah nati..thx sharing resepi tu..aku mmg hantu sushi..
    ni tgk pun rs kecur lidah ok

    nti aku mai TI hidangkan aku sushi ye hahahaha

    ReplyDelete
  5. hakak..sy juga bbukan penggemar sushi..tapi dok tgk skrol punye skrol..macam nak torai je resepi hakak ni..
    hehhee...

    ReplyDelete
  6. gambar menarik....sushi pon mmg nampak sedap..tapi!!! ada tapi yeh....gagal la cara ko gulung weyh....ke aku yg salah gulung selalunye...aku siap g tala muka aku kat kaunter gulung SK untuk suh die ajar... ke mmg sengaja ko nak gulung gitu?? yang sambal tu okey dah..yang ade crab stick dgn telo utk anak2 ko tu.. :P papepon..kalo buat lagi..blh la bg aku rasa :P

    ReplyDelete
  7. seaweed 2 mmg lembut ek??
    ke kene rendam air dulu bru bole gulung??

    ReplyDelete
  8. Cahaya Kemuliaan : tak payah rendam air kang kalau dah bubuh nasi diyer akan lekat kat nasi tuh jerk terus..

    ReplyDelete
  9. sumpah!aku mmg tak pernah amik tau mcm mana nak buat sushi=)dasyat ko kak bleh masak sushi..nnt buat banyak cket antr kat ako

    ReplyDelete
  10. mn nak dpt tikar sushi 2 kat tesco or giant ada jual x slain Jusco...sbb kat area i xada JJ

    ReplyDelete
  11. Beras cap sumo tu kat mna blh beli kak? First time nk cuba ni. Harap akak balas :)

    ReplyDelete
  12. Salam akak. Saye nk cube la resepi akak ni. Blh saye tau. Mane blh beli ye beras cap sumo tu? First time nk buat ni. Mmg xtau. Harap akak balas :)

    ReplyDelete
  13. Gulungan dan potongan tu cntik la .... Geram jerk sye tgok....hihihi

    ReplyDelete
  14. Geram jerk tgok gulungan tu ...kemassss

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3