Thursday, 5 April 2012

Coti-Coti Melaka Last Day


Hari last di Melaka.Pukul sopoloh dah check out dari homestay.Niat dihatey nak pegi naik river cruise dan menara taming sari.So apalagi cargas siapkan aper yang patut then terus ke Dataran Pahlawan. Cari parking then terus pergi Menara Taming sari.

Ingat kitaorg jerk yang siap awal-awal ghupernyer udah berduyun manosia beratur tunggu turn nak beli tiket..huhhhhh musnah harapan.

Perasan kau yang paling awal lah sangat padahallllllllll kau yang paling lambat sekali.haku syak derang neh lepas subuh dah beratur beli tiket kot..

Sumpah hakak kuciwaaaaa diknon..!!Rase nak sepak jerk beca-beca yang cung-cung kat tepi jalan tuh.*ntah aper kena mengena beca ngan menara ntah*

sebabkan kat menara pon dah ramai orang so compomlah river cruise pun ramai orang jugak jadik untuk menyedapkan hati maka tak payah pergi usyarlah kat saner pon nanti kuciwa pulak katernyer..:)



DiSebabkan dah kuciwa sangat so jalan-jalanlah posing kat kawasan sekitar yang rata-rata adalah muzium.Nak masuk muzium neh semua kena bayar dewasa RM3.00 dan kanak-kanak RM 1.00 sajerk. Tak tau plak kalo ader muzium yang free.Tapi rasenyer takder kot yang free.

Sikit punyer banyak muzium kat Melaka neh tapi satu pon kitaorang tak masuk.Bukan tak berminat tapi tak berapa nak cukup maser.

Hakak kau tuh pon sekadar berposing didepan pintu muzium ajer. Masuknyer idak takut kang terlewat mau gerak balik.Hakak perlukan gambar gedik untuk kenangan..:P


cantik bangunan neh eh muzium la..kebanyakkan bangunan kat Melaka memang color cenggini.Perfek pada pandangan mater hakak..!!


Hari yang sungguh ceria. Anak-anak haku baik sangat kat Melaka.Tak meragam langsung membuatkan haku sangat cool berada di bumi Melaka,walaupun sentap tak tentu hala tapi masih enjoy and yes hepy sangat-sangat percutian kali neh.


Sekali lagi kitaorg jalan ker Afamosa sebab malam beca bawa tuh tak masuk sampai dalam pon dan tak bergambar sangat.

Haku rase Afamosa neh tempat wajib kalau datang Melaka. Before neh haku pernah datang Melaka dua kali kot kalau tak salah, maser study dan maser bujang dolu.Dah lamer dan dah banyak yang berubah.Cuma yang tak berubah kota afamosa neh lahh..:P

Kagum melihat hasil seni beliau. Lamer jugak haku terpaku kat sini tengok jari kretifnyer melakar dikertas putih tuh.

Bergambar dan bergambar dan bergambar lagik. Itu jerk kot aktiviti yang kami buat kat situ.

Ipar duai haku semua naik keatas tapi haku malas nak panjat naik sebab haku rase samer jerk kot dengan yang sebelum neh haku datang. Just lepak-lepak kat bawah jerk la.

Kat kawasan sekitar pon banyak muzium dan port yang best untuk bergambar. Jadik apalagi sambung bergambar lahh..:P

Satu lagik tempat wajib lawati bila datang melaka. Keretapi tanah melayu nielah..

Tapi maser kitaorang pegi arituh macam ader renovation sikit kat kawasan sekitar keretapi dan kapal terbang neh. So macam tak best nak bergambar sangat sebab kawasan sekitar serabut dengan barang untuk reno.


Kesian anak haku dah umur lima tahun tapi still tak sampai hajat nak naik ketapi lagik. Maser diyer umur tiga empat tahun dulu memang pantang nampak ketapi neh sibuk nak naik..ntah biler nak bawa derang naik ketapi pon ntahlah..macam takder hala tuju jerk haku rasa..

Lepas solat zohor dan makan tengahari, dalam pukul tiga jugaklah kitaorang pon gerak balik Perak. Alhamdulillah sampai kerumah dengan selamatnya. Famili haku lepak umah haku sehari lagik dan keesokkannyer baru haku hantar balik kampung. Family mertua lak singgah KL umah makcik en Epai.

Gambar kat depan Afamosa. Memang tak dapat nak ambik gambar yang muat-muat kami berempat jerk. mesti ader vontot orang tak pon mukaorang jugak. Ramai jugak orang pagi tuh. Itu pon jadiklah untuk buat kenangan.

Yang pastinya Melaka sangat BEST. Kalau datang Melaka untuk berehat memang silap banyaklah sebab Melaka bukan tempat untuk berehat tetapi adalah tempat untuk berjalan-jalan.

Bertuah sangat jadi orang Melaka sebab setiap minggu boleh bawa anak-anak mengenal alam, mengenal khazanah dan sejarah kiter. Tak payah susah payah pergi jauh-jauh. Melaka cukup semuanya dari zaman Parameswara hinggalah zaman kegemilangan melayu dan kemerdekaan Malaysia.

InsyaAllah panjang umur haku pasti datang lagik dan lagik.
Sebab haku sudah jatuh cinta sama Melaka.



Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

12 comments:

  1. Melaka mang best, pergilah byk kali pon,tetap best, tp pergi ramai-ramai lg meriah!!!

    ReplyDelete
  2. seperti sya yg sudah jatuh cinta kpd melaka.. next time pegi nk ke muzium kapal selam plak

    ReplyDelete
  3. Bestkan jalan2 kat Melaka.walau pun saya dok kat Melaka ni tapi jarang juga pergi Bandar Hilir...pening kepala ramai sgt org,susah nak cari parking tambah2 hari cuti.

    ReplyDelete
  4. beshkan melaka.. penah stay sana dua tahun amsa study dulu.. tapi x penah jemu2 gi malawat kota A Famosa.. nti anak2 besor sket leh la bawak diorg ke sana lg.. :)

    ReplyDelete
  5. waaa.. mcm syok je..hikhik.. siswi xpenah pegi melaka..huu.. sadis..hihi

    ReplyDelete
  6. salam kunjungan semula...

    seronoknyer jln2 melaka.... dana nih yg duk dkt ngn melaka pun tak penah sampai lg... stkt dtg sbb ada kerja or kursus tp tak penah bwk family...best gk yek

    ReplyDelete
  7. fai dgn en hubby memang suke ke melaka. best!! hihi ;)

    ReplyDelete
  8. seronok yer cuti sekeluarga ke Melaka...nak g jugak la nanti...:)

    ReplyDelete
  9. seronoknya... akak dah lama x p melaka sejak abis kpli dulu2... mesti banyak lg tempat menarik kan... yg best tu akak tengok anak2 tuw nak je potong rambut pendek, anak akak x kira lelaki ke pompuan ke sumer nak simpan rambut, takut nak potong, depa ingat potong rambut tuw sakit? apa daa...

    ReplyDelete
  10. seronoknyer tgk akak bercuti kat sni..
    aduyai..terpikir nk round2 tempat2 yg akak pegi neh..

    heeee~

    lg seronok kalau qisya da boleh jalan mcm dhamirah...uwaaaa!!

    ReplyDelete
  11. suke aku bace blog ko nih.. sbb ko suke ltk info skali psl tmpt yg ko g tu dek.. smbil aku BW blog ko nih, dlm pale otak aku ligat dh plan nk pujuk asben aku g jenjalan nnt.. hahahaha... santek skirt ko pakai tuh. ko pakai lg la nmpk jelitas.. bkenan lak aku..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3