Monday, 25 June 2012

Main Masak-Masak minggu lepas punyer



Seminggu sekali haku up entry masak-masak. Nak up everyday malas lak nak transfer gambar hari-hari. Tapi kang kalo up citer memasak jerk hari-hari bosan gak kan, udah mengalahkan blog masakan plak kangg...hahahahha...


Siakap haku stim...hahahaha...Siakap stim lahh tuh
Ikan tuh sekor tapi boleh tahan besor gak tuh so kena kerat dua sebab pengukus ku itu tak muat..

Kasik gambar close-up seketttt...supaya korunk kecuq ayaq liyuq...:P
sedapppp hooo....ku ratah-ratah sajerkkk tanpa nasik....


Ayam blackpapper, belasah jerklah..

Ader balance dada ayam kat esbok ,haku taktau nak buat aper so ambik perap ngan rempah ratusnyer pastu bakar guna pan sajerk then letak butter sikit..lepas tuh buat sos nyer...simple jerk...:)

Hasilnya ayam tuhhh soft gilerrrr dan sangat-sangat ngam-ngam soiiii dengan sos yang haku buat.

mabelesss hingga menjilat jari....!!



Abanglong taknak makan nasi. So haku ambik ayam tadi selang seli kan ngan timun macam satey.

kemain suker diyer makan....sambil puji haku " pandainyer mama masak satey timun....." hahhahaha...

Semakin abanglong membesar semakin mencabar nak suruh diyer makan...susahnyer haiii diyer nak makann..jenuh pujuk dan jenuh memerah otak mencantikkan makanannyaa....sabor jerklah.


Ku buat nasi goreng jugak makan dengan ayam.

Paling kurang seminggu sekali haku mesti masak nasi goreng....kalau malas masak pon haku buat nasi goreng dan kalau rajin masak pon haku buat nasi goreng jugakk..so taktau nak kategorikan macamner.

Roti poket untuk sarapan.
Haku masak kari ayam simple jerk untuk buat inti roti poket neh. Sedap, seketul pon dah kenyanngg..



Sebelum potong nak taruk inti tuh, roti neh ader rupa dorayaki sikit kan. Abanglong makan tanpa inti sebab inti diyer pedas sikit. So roti tu ranggup lahhhh...sedap katernyer...


Salad epal hijau.

Satu yang haku cuba amalkan dalam menu haku mesti ader salad,ulam ataupun sayuran hijau.Salah satu mesti ader untuk setiap hidangan. Adeq adalah orang yang paling senang makan makanan macam tuh..dan paling bekerjasama dengan mama..:)

Abanglong ngan papa adalah orang paling susah nak mesra sayuran..tapi haku paksa derang makan jugak.

Kasik close-up sikit..
sedappppppppppppp dappp dapppp dapppppppppppp tahu....!!!



dan lagikkk..huhu

sajerk jerk nak kasik korunk bengang....:P




Selamat berlunch uolls..!!







Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

17 comments:

  1. mmg bengang la ni...jap2..aku nak tayang lauk aku lak..hahahahaha...

    ReplyDelete
  2. sedap betul..
    roti poket tu hang buat ka beli kt kedai

    ReplyDelete
  3. rajinnyer akakku masak...

    akak...salad epal tu yummy3!!

    kak...nk resipi ayam blackpepper tuh!! camner buat...

    ReplyDelete
  4. sumer nampak sedap2.. presentation pun menarik.. kalah makan kat restoren nih kak.. kalau akak bukak kedai makan mesti laku punya.. :)

    ReplyDelete
  5. ko nie kak bleh masuk mastercefnie..ko nyer plating kemain hebat..warna yang ceria tak menahan..laparrrrrr

    ReplyDelete
  6. terliur nya ayu tengok sini dah ler tgh posa..hehe..

    p/s:aha yang ayu tukar kad dia cakap dia tak cas sis..tak tau lak kot dia tolak duit..huhu

    ReplyDelete
  7. akak.. ain tergoda ngan roti poket itu.. aduhaiii.. bunyi akak citer cam senang ajork nak membuatnya.. tapi kalau aku buat mesti x jadi.. huhuhu..

    *ayam bakar tu menariks laaa.. nak jugak laa test.. harap2 menjadi.. eh tapi sos black pepper tu nak wat camner

    ReplyDelete
  8. ma kaseh singgah blog kte..ermmm nmpk sedap yerr..pndy masak..

    ReplyDelete
  9. wah...semuanya menarik..tp apekan daya...saya xpandai memasak... T__T

    ReplyDelete
  10. Betullah kakak memang kecur. Salad epal hijau tu macam terasa-rasa pulak kakak sedapnya...

    Warna-warna pilihan masakan yg mengancam mata!!

    ReplyDelete
  11. perkh kak... menelan2 air liur nengok segala menu yg ada... sume btkan rasa terliur... aduhla... kalu bolan pose... kurang dh pahala pose ni heheh

    ReplyDelete
  12. mak aiiii sedapnyer...ayam tu kan sosnyer buat cm mn kasi resepi sikit kuikuikui......roti poket tu mmg nmpak mabeles larh...pendek kata semua menua diatas buat wani tergoda ni hahaaa

    ReplyDelete
  13. kreatifnya akak, buat hidangan ala-ala sate tu.. memang menarik la :)

    p/s: nak jugak, salad epal hijau tu :)

    mengancamnye tengok!

    ReplyDelete
  14. wah..jeles tgk masakan yg mabeles gitu...

    ReplyDelete
  15. Terima kasih pd semua yg tinggalkan komen.Untuk kwn2 yang nak resipi tue nanti sy kasik k..


    LOVE.CNN

    ReplyDelete
  16. wei sh3ila, aku bencikk3x kalo bertandang kat entry masak2 ko.. tiap2 kalo kompom aku kene bawak mangkok tuk tadah ayer liyo...
    aduuuuyaiiiii...

    Tahniah sbb ko rajin masak utk suami dan anak2.. byk pahala ko..
    kalo aku rajin nnti, aku nk try resepi kerabu perot ko tu.. sgt menggiurkan. ayer liyo aku dh menari2 dalam mulut ni..sib baik arini tak pose..kalo tak abiss pahala aku kurang..

    kalo jadi nnti aku tepek kat blog aku ekk..k la syg. lama dh tak mengomen kt blog ko yg comey ni.. lama2 kang jadi karangan plak kt sini. nnti org tak leh beza plak ni komen ke entry ni.. hihihi..rindu byk2..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3