Wednesday, 25 July 2012

Dugaan dihari kelima berpuasa


Adeq kena asma lagik. Kalau ikutkan isnin lepas adeq dah kena sedut gas tuh dah. Hari selasa nampak macam dah ocay dah tapi malam tadi adeq kena serang ngan asma balik.

Malam tadi adeq batuk teruk..teruk yang teruk sampai nak termuntah-muntah diyer. Yang haku geram nyer adeq neh jenis liat betul nak makan ubat. memang susah sangattttt nak bagi diyer makan ubat tau..kalau campur dengan air pon diyer takmo jugak.

Subuh tadi diyer dah start nafas berbunyi, dada dah berombak turun naik, muka semua dah pucat dan takmo cakap sepatah pon..cuak jugak haku, dalam hati dok la berdoa cepat la pukul lapannnn..cepatla pukul lapann..

Time subuh camtu maner ader klinik yang buka lagik, nak kena ker sepitallah jawabnya.. Haku try sapu minyak angin la, dah tue kejap-kejap sapu vick pula, paksa diyer minum air suam la pastu letak minyak angin lagik. Then nampak lah diyer macammmm cool sikit..ocaylah sementara nak tunggu pukul lapan tuh kann..


Then pukul lapan terus ke klinik dan laju jerk masuk bilik untuk sedut gas neh hahh..lepas dah sedut gas tuh doktor check still kuat lagik diyer punya asma .So Doktor suruh datang lagik.

Kang pukul doblas tghari , pukul empat petang dan pukul lapan malam kang kena bawa adeq sedut gas lagik....memang hari ini dalam sejarah betul. Empat jam sekali kena datang klinik sedut gas.

Sian adeq tapi nak buat macamner kena pergi jugak..nanti lagik teruk lagik susah kan.





Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

17 comments:

  1. Salam..adeq, lain kali makan ubat, bila nafas berbunyi jea jgn tunggu, g ambil gas tu..klau dah ambil gas masih bunyi, patutnya doc buat x-ray, takut2 ada virus kat paru2 tu..

    ReplyDelete
  2. ciannya adeq.. auntie doakan semoga adik segera sembuh ye syg..

    ReplyDelete
  3. salam CNN..adik k.atie pon anaknya ada yg asma..dok ngulang hospital klu dah kena tu..
    Syian tgk...

    Semoga anak CNN sihat ya.Aminnn

    ReplyDelete
  4. kesian...
    macamna blh detect kena asmah eh??
    anak akua da gak batuk2

    ReplyDelete
  5. siannyerrr adekkk...

    moga adek kembali elok ye...

    sejak bile dia kene asma ni dek?

    ReplyDelete
  6. Semoga adeq cepat semboh lah. Kesian dia..tgk mata dia tu, mm..

    Ramai skang baby dan budak baya2 adeq ni kena asthma, naper ye?? faktor cuaca global ke??

    ReplyDelete
  7. kesiannya kat adeq.. mmg dari kecik ke kak adeq ada asma.. semoga adik cepat2 sembuh ye.. risau kalau anak2 sakit..

    dulu masa auf kecik2 (>3 bulan) ain selalu bg dia minum air kelapa.. tujuannya tuk buang lendir2.. ada bidan yang cakap.. punca asma sbb lendir tu x kuar.. auf muntah kaw2 berlendir.. until now sebulan sekali mesti bagi dia minum air kelapa gak.. and still dia kuarkan lendir2 tuh

    ReplyDelete
  8. dugaan betul tu kak... takpe jnji boleh bt adeq ok...takpe lah korban skit kan...

    ReplyDelete
  9. alahai kesian nyer adeq..be strong gurl..cuacapun tak menentu skangkan?isyk nak tunnggu budak2 besar mcm2 dugaan..

    ReplyDelete
  10. moga adeq lekas sembuh..sy tau perasan seorang ibu bila anaknya kena asma..anak sy pun begitu..mujur batuk yang last ni x sampai kena amik neb..sy kasi ubat sabutamol sja..mmg doc pakar sarankan ubat tu ada buat stock kat umah..if x ok gak lps makan ubat tu br pi amik neb.

    ReplyDelete
  11. teringat dulu masa kecik2 kene macam ni jugak lah ...

    arwah abah dulu bawak gi hospital, sedut gas mcm gambar kat atas .. berair2 sampai jadi putih hidung sedut gas ... hehe

    paling teruk kne waktu form 2, kat skolah dulu. sampai tak ley nak jalan, sib bek member tolong papahkan. then utk masa skejap pakai inhaler..

    inhaler ni tak bagus sgt pakai.. so kne slalu makan madu + sirip ikan yu + teh bunga (beli kat kedai herba cina) ..

    mudahan leh baik asma nye.

    ReplyDelete
  12. Tak sampai hati kakak tengok kecik-kecik dah kena sedut macam ini. Banyk kena pantang makan adeq nie.. moga cepat sembuh ye adeq..

    ReplyDelete
  13. Dik, ni org tua² yg bg..ko cari hati unta bgs utk asma, xpun cari binatang yg nama dia undur-undur bg mkn

    `wink..wink`

    ReplyDelete
  14. siannye..da tu kena bilan pose laks... anak sy pon kene sedut ari tu..siap menangis bagai..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3