Wednesday 25 July 2012

Main masak-masak hari 3 dan 4 berpuasa


Sementara tengah rajin neh kan..asal lepas masak jerk ambik gambar, lepas masak jerk ambik gambar.soksok dah malas non hado lah gambar masak-memasaknyer yer..

Jangan jadi tabiat sudahhh..Kang mak mertua datang umah tengok menantu diyer asal masak jer ambik gambor, tak ker heran orang tua tuh.Mau diyer suruh en epai bawa haku pergi berubat kampung tuh.Naya jerk..


Menu hari ketiga.
Memula malas nak masak nasi so just buat ayam grill ngan salad Epal jerk lah.

Salad Epal neh haku dah pernah kongsikan resepi ngan korunk kan.
dah pernah cuba ker belum?
Yang nak resepi Salad Epal boleh selak balik entry lepas-lepas ocay tak pun pergi jerk kat "dapur cnn" kat tab menu atas nunnn..



Ayam grill atas non-stick pan guna butter ajer. Resepi pon haku dah pernah bagi jugak. Sama jerk dengan resepi ayam blackpeper yang haku buat hari tuh.

Tapi ayam yang haku beli kali nie semuanyer kepak ayam..untuk ratah-ratah jerk kann so kepak ayam ngan drumstik jerk yang sedap kot rasanyer..


Cuma haku buat sos lain sikit dari hari tue.Haku buat ala-ala blackpepper souce untuk chicken chop tuh tapi haku tambah celery dan ubah sikit-sikit..cara yang haku buat tuh lebih kurang macam neh

Bawang besar potong dadu, celery potong kecik-kecik, cendawan butang potong kecik-kecik jugak pastu tumis guna butter.

lepas tue masuk air stok ayam , kicap manis dan sos tiram.
pastu letak lada hitam *tumbuk*dan perah lemon.

Kalau nak pekat masukkan tepung gandum sikit..
Haku tak letak garam sebab stok ayam ngan sos tiram dah masin tapi haku taruk gula sikit untuk seimbangkan masinnya. Dah la takleh nak rasa so agak-agak jerk lahh..

Kalau korunk taknak letak celery ngan cendawan butang tuh pon ocay jugak rasanya..

Sangat sedap makan dengan salad tau tau tauuuu..:P


Tapi kesudahnya buat nasi jugak sebab anak-anak meroyan nak makan nasi.

cesss baru jerk mak nak feeling ala-ala western udah anak-anak bertembik nak nasi makan pulak kekdahnyer. So masak lah nasi tapi sebabkan dah penat dan carta malas pulak paling tinggi ada dalam diri so haku pon buat nasi goreng ajerlah.


Maka terhasillah nasi goreng jagung bersepah. Jagung tuh jagung fresh punyer sebab haku takde simpan jagung frozen tuh. Sajerk letak jagung bersepah sebab anak-anak haku memang suker makan jagung.

Dah alang-alang haku masak tuh terus jerklah masakkan untuk kami laki bini makan jugak. Sebab rasa macam tak cukup plak makan ayam jerk. Dasar buruk lantak manerlah cukup makan sesikittt kan..:P

Itu yang gigih buat sambal belacan pulak. Takleh letak cili dalam nasi sebab anak-anak tak makan pedas so kenalah jugak buat sambal untuk memantapkan selera hantu haku neh.


Hari keempat haku buat ikan pari grill...hahahaha asyik grill jerk yang ko tahu kann..Memula nak carik salmon tapi takder plak so ambik pari jerklah..pari lagik kekdahnya. Baru jerk lepas makan pari..:P

Tapi pari kat sini boleh tahan gak la harganya RM10 sekilo.



Dah lepas grill ikan ,cincai-cincai buat sos/kuahnyer plak.
Alhamdulillah licin jugak dan sodap tuh haruslah uollss...:P



Pastu haku buat lak kerabu selom.
huhhh meletop pop pop selom hakak uolls....hahahaha habislah asyik angkat bakul sendirikk...


Maser buat kerabu selom neh haku ader ambik gambar so nanti kalau rajin haku kongsikan resepinyer yer.

Jangan ditanya kenapa haku asyik buat kerabu dan salad ajer yer..udah tekak haku nak makan yang itu ajer nak buat macam maner kann..dan lagik kan, itew jerk pon yang haku pandai buattt...mhuahuahua

btw haku memang penggemar kerabu dan salad pon. Suker sangat-sangat..!! Tak makan nasi pun tak per janji boleh ratah kerabu or salad.


Ini adalah beef dumpling puff

Memang tak der kat pasaran lagik nama resepi neh sebab haku baru jerk terfikir kejap tadi hah..ntah aper maksudnyer ntah..huhuuu

Tapi intinya adalah beef, haku putar-putar macam buat dumpling kenkononnya walaupon takder lah dumpling sangat tapi pedulik haper haku...dan semestinya puff yang enak dimakan gitu..



Intinya memang haku buat tak pedas untuk anak-anak tapi bila anak-anak makan pakat la dok korek inti buang plak dah sebab pedas katernya..pastu makan kulitnyer sajer.

Bertuah betul..penat mama dok pung pang masak inti diyer nak oiii dapat kat korunk boleh plak korunk buang eh.

huhh sentap hati mak nak..!!
Nak kater tak sedap haku makan sedappp jerk...ker lidah haku yang dah tak betul dah.












Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

7 comments:

  1. wah wah wah sedapnya CNN.. terliur plak.. beef dumpling tu CNN guna pastri ready made kawanku tu ke? ke adun sendiri?

    ain dalam byk2 x reti wat kerabu.. walau dah bg resepi.. sbb bila buat rasa mcm x sedap ajerk.. mcm x sama org lain buat.. camner tuh? aduhaiii

    ReplyDelete
  2. sedap2 akaknyer menu..terujanyer diriku!! bilalah qisya nk besar..

    eh tetiberrrr....

    ReplyDelete
  3. nyumm nyumm semua nyaa sangat menyelerakan.. makanan yang sangat sihat...

    betul tu..peha dan kepak adalah part yang paling heaven bila nak meratah..

    ReplyDelete
  4. nyummmn nyummm semua menu tu sangat menyelerakan...

    ReplyDelete
  5. ko memang chef..aku nak terjah ari2 dapur cnn2..huhu

    ReplyDelete
  6. seksi dan sekasa tgok ayam tuh....aduhai...teringin nak makan ayam percik plak...

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3