Thursday, 12 July 2012

Resepi : Roti Poket Gojes


Dah lamer nak buat entry neh tapi tak terbuat dek kerna sibuk dengan hal-hal duniawi yang lain. Maaf kalau sesiapa yang tanya haku camner nak buat roti neh tapi lamer plak haku ambik maser nak bagitau korunk kan.

Sebenarnya hakak pon taktau lah ini roti poket ker tidak...hahahaha...sukati jerklah taruk nama sebab bentuknya macam ader poket kat tengah kannn....roti dorayaki melayu pon boleh kot...:P

 

Harus ader roti uolls. Roti gardenia biasa yang putih tuh boleh jugakk...tapi roti bijian neh berkhasiat sikit kott...nak dua keping tau.


lepas tuh cariklah benda alah yang tajam permukaan nyer...macam haku guna cawan macam kat atas tuh...bolehlah tajam nyer...lagik tajam lagik elokk sebab kang smooth jerk kiter potong roti tuh kan..


Letak / tindan roti dua keping tadi dan gelek kasi nipis senipis nipisnyer tau....

eh Maaflah uolls roll gelek tuh hahh haku punyer ntah maner campak, malas nak carik so haku guna gelas jerk untuk gelek roti neh....hakak kan paling tak suker carik benda tau,waste time walaupon kenkadang ader jerk kat depan mater tapi hakak yang tak nampak uolls.....pastu cakap anak-anak yang mainnn, good job...:P


lepas tuh tekan cawan kuat-kuat dekat roti sampai roti terputus. macam yang haku buat tuh..


See terputus sudah...tarik keluwor yang bahagian luar tuh ok.


hermmmm dah chantek lah nehhhh....
nampak macam sekeping jerk kan tapi ader dua keping tau roti tuhhh..jangan kompiyus..


Pastu goreng dalam minyak panas tapi sederhana apinya tau..
paham ke tidokk..?

ocay abaikan kuali karat ku itewww yeww...orang rajin masak memang macam tuhh lahh..wakakaka


Balik-balikkan roti sampai diyer kembung sendiri dan keperang-perangan...


yang dah siap di gorengg...

Anak-anak hakak makan kosong macam neh jerk...sedap lahh jugak sebab roti jadi ranggup kann..budak-budak sukalah tue...



Haku potong kat atas sikit sebab nak taruk inti kat dalam.

Korunk boleh jugak potong sama tengah atau potong jerk sesuka hatey korunk untuk masukkan intinyer..


hakak punyer inti diknon, kari ayam meletop ngan kentang gojes....
kannnnnnnnnn nama taknak kalah uolls...:P

Boleh juga taruk inti sardin ker, tuna ker, kaya ker, kari daging ker atau nak buat ala-ala sandwich kan taruk tomato salad timun segala kat dalam poket tuh pon boleh jugak..ikut citarasa dan kerajinan masing-masing lah k...:)
 

Sumbat jerk janji inti tuh dok kat dalam molek-molek...bukannyer chef seriyes tuh nak komen korunk pon kannn...*saper tgk masterchef celebriti jatuh tangan..:P*


ocay siap.
Montel-montel jerk roti poket neh kannnn, udah macam ghuper tuan diyer jerk neh...huhu

Senang sangat....boleh buat untuk sarapan, makan pagi or makan petang juger.
Untuk berbuka juga bisa donggg...bikin aja, pokoknyer ngak bisa malas sehhhh...waduhh waduhhh pendatang haram maner tersesat plak neh......wahhhhaaaa...


Selamat mencuba kekanda adinda ku....:)






Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

24 comments:

  1. Kreatifnya.... Nak tanya masa goreng tu roti tu tak serap minyak ke?

    ReplyDelete
  2. laa pki roti gardenia je ke
    igtkan beli kat luar
    harus cuba ni

    ReplyDelete
  3. Syani :

    tak serap yunk...elok jerk garinggg,janji minyak kena panas waktu nak letak first tuh pastu baru slowkan api...:P

    El:
    harusssss, sedap cakap ko..:)

    ReplyDelete
  4. senang rupanya.. ingatkan kita masukkan inti dulu baru potong tgh2.. kak CNN, kalu masuk ice cream pon sodap.. jadilah ice cream goreng mcm kat mamak tuh.. hehehehe

    ReplyDelete
  5. menarik resipi ni..
    tiba2 teringin nak letak sambal ikan bilis..nyum2..sy pasti cuba..hehehe

    ReplyDelete
  6. Ain Nazri:

    betul-betul letak aiskrim pon sedappp sgt..hakak dah pernah buat..:P

    mamasuri:

    a'ahh letak ikan bilis pon sedapp tuh..hakak luper tulis td...:)

    ReplyDelete
  7. sedapnyerrrr
    tapi lebih sedap kalau aku makan jer yang ko buat tu.. hihihi
    nak tunggu aku buat entah tahun bilerrrrrrr

    ReplyDelete
  8. it me ibu si fatin, selalu tak sign in

    ReplyDelete
  9. choiii!!!! terliur ok..
    tp cara nak buat kulit tu mcm wat eskrem goreng kan kak..
    nak try laaa..weee..tq!!

    ReplyDelete
  10. waaaa....sedapnya...senang plak tuh....confirm nak buat ni....ahad ni cik abg ai nak dtg jumpa family..huhu..

    ReplyDelete
  11. waaa macam cara nak buat eskrim goreng tu eyy :D

    ReplyDelete
  12. salam kak..mekasih atas resepi ni..bleh cube ni..hehehhe

    ReplyDelete
  13. ahhaaa.....senang je rupanya,...nanti nak trylah...hehehehe...tq sis kongsi ilmu... :)

    ReplyDelete
  14. terliur zana tgk gmbr roti pket gojes ni ok!!! nmpk sgt sedap...

    tq resepi tu.. nnti nk cuba jugaklah!

    ReplyDelete
  15. wah bagusnya......sebelum nih pernah buat aiskrim goreng...harus cuba resipi nih....thanks share :)

    ReplyDelete
  16. Salam..

    Tersangat kreatif..sukanya tengok..bolehla lynn buat bila lynn rajin nanti..hehe(mood memasak ke laut sebab PJJ)

    ReplyDelete
  17. harus try nie...

    salam kenal.. ^_^ org diamond bay yerk mike nie.. :)

    ReplyDelete
  18. Sangat kreatif orang-rang sekarang ni ye...tq sis..nak toraiii...

    ReplyDelete
  19. wah2 melelh akk tgk
    rajin dan kreatif tul adik nie
    akk x terfikir lak nak buat macam nie
    leh lah cuba nanti
    biasa buat aiskrim roti je kan
    nie cuba macam nie lak ;)

    ReplyDelete
  20. sedapnya.. nanti nak cuba lah jugak... nak letak ala-ala inti karipap :)

    ReplyDelete
  21. keratif akak.. suker sy tgk entry akak pasal resepi.. memang menarik.. :)

    ReplyDelete
  22. sedapnya.mmg ko rajin masak 2 aku akui..akunak buat gak..

    ReplyDelete
  23. wah.....nmpk sgt sedap...nti nk try la kak shiela...tq share

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3