Tuesday, 2 June 2009

Ceritaku Luahanku...

KRONOLOGI SEMINGGU BERSAMA DANIAL....


~~23hb MEI 2009~~

haku bawa Danial pegi Kampar..umah mak saudara haku..Siangnya Danial masih aktif mcm biasa..hepy dan ceriaaa...Tapi malam badan Danial mula panas..takmo susu,takmo makan....kaki,tangan,celah ponggong ada bintat merah2...dalam Mulut ada ULSER yang banyak...terus bawa pergi Klinik di Kampar

Disahkan dijangkiti HFMD(penyakit mulut tangan dan kaki).Kena admit sebab dah seriyes..tapi haku tolak..sebab sepital Kampar...janji akan bawa ke Sepital Teluk Intan juga esok..


MALAM danial takleh Tido dan hanya menangis...


~~24hb MEI 2009~~

Danial takmo makan...takmo minummm..dan hanya menangis...menangisss dan menangis lagi..kul 3.00pm gerak balik Teluk Intan.terus bawa pegi KLINIK Dr LEE..klinik biasa yg selalu rawat Danial..
TAK DITERIMA sebabb dah seriyes dan diarahkan dikuanrantin di Hospital.

Doktor bagi surat suruh serah pada pihak hospital..balik packing barang..


7.30pm....Gerak ke hospital....tapi doktor tak kasik Admit...KES TAK SERIYES KATANYA.....haku ocay lagiiiii...TAPIIII NIAT KAT ATEY.."anything happen to my son watchout you DOCTOR.." So Doctor tuh hanya kasik ubat demam ngan ubat sapu....


bawa balik umahhhh...malammm still tak makan,tak minum,dan menangis...masa diyer tido sekejapan haku curi2 suntik air suam guna picagari ke mulut danial..setitik by setitik..
haku dah ilang arah..semalaman tak tido..dihati minta pertukaran berlaku..BIAR SAKIT ITU MILIKKU...

~~25hb MEI 2009~~

masihhhh menangissss..menangisss dann menangisss lagii..

masihh tak mahu makan dan minum...puas haku pujuk Danial supaya minum susu sikit dan pujuk diri haku sendiri agar tidak menitiskan airmata...sepertimana Danial tidak kisahkan pujukkan ku seperti itu jugerlah hatey ku...Sedihh atey ini hanya Tuhan yang tahu....Call my mumm..mengadu nasibbbbbb....


haku decided bawak Danial balik Kg..at least kat Kg haku tak keseorangan melayan Danial..haku ader mak yang boleh haku menumpang bahu utk menagis,haku masih ader adik2 yg menolong haku utk tengok2kan Danial....haku tunggu hubby balik pukul 5.00pm..kemas barang terus balik Kg....sampai Kg pukul 10.00pm...mak terus bawa Danial berubat cara Kampung..carikk air penawar utk redakannnn sakitt molottt...


Tido malam masihhh menangess..takmo susu dan takmo makannn....

~~26hb MEI 2009~~

pagi2 hubby siap balik Teluk Intan sebab dia keja..haku bawa Danial berubat cara Kg lagi..mak kater biar cukup 3 hari..haku ikut cakap mak..malas nak banyak songeh dah, janji Danial sihat.

Danial masih tak minum susu...jauhh sekali utk makan..ULSER masih ader penuh di mulut tapi DAH BOLEHH MINUMM TEH..dan minum AIR PENAWAR..itu pon dah cukup buat hatiku menyanyi riang...masukk hari ini dah EMPAT HARI Danial takmo makan dan minum susu...


Danial dah kurang menangis sedikit tapi takmo senyummm langsungggg..SAKITTTTTT MOLOTTT....!!diyer kurang menangis kerana leka bermain dgn adik2 ku..SYUKUR pada TUHAN....kerna haku punya adikkk yg menolongku disaat haku susah...


dannn haku 3 malam tak tido buat haku dilanda MIGRAIN yang agak teruk..nasib ader family yang tengokkan Danial....


~~27hb MEI 2009~~

Hari nie haku bawa Danial berubat utk hari terakhir.....dan hari ini juger Danial MAKAN ROTI KOSONG BERSAMA AIR TEH...Haku tengok mulottnyer masihh ader ulser tapi maybe kurangg sikit sakitnyer...menangis pon dah kuranggg....kaki dan tangan masih merahh...tapi haku sapu ubat yg doctor klinik kasi tu...SYUKUR ALHAMDULILLAH...


Malam Danial dah nak makan Bubur Nasi....dan untuk pertama kalinyer selama seminngu nih..DANIAL TIDUR NYENYAK dari pukul 8.00pm hinggalah 9.00am esoknyer...tapi haku masihh tak nyenyak tido kerana kerisauan itu masihh ader bersarang dihatiku...

dannnn haku terpaksa ambik ubat tido utk meredakan MIGRAIN yg melandaku...


~~28hb MEI 2009~~

Hari ini Danial dah kembali ceria....ibubapa mertuaku datang utk tengok Danial..seharian bermain ngan Danial..petang baru pulang...walaupon Danial tak cakap banyak macam selalu tapi diyer dah tak nanges..mahuu bermainn seperti selalu dannn nampak lebih gembira...Dan yang penting Danial dah nak makan Nasik....


TAPIIIII lain pulakkk jadik kat haku..badan haku bengkak tetibe..Gatal satu badann...Risau takut berjangkit pada Danial petang haku ke Sepital Selama utk Dapatkan Ubat...nasib laaa makan ubat haku dah kembali ocay walau masih ada rasa gatal lagi sesikit...


Malam Danial tido tak senyenyak semalam..sekejapan menangis...tido dan menangis lagik...im not sure what happen...


~~29hb MEI 2009~~

Tapi bila pagi baru haku perasan kat badan Danial penuhh dengan tompok2 kecil seperti Demam Campak..tapi Danial Tak Demam ponn...tangannyer tak henti bergaru..Gatal agaknyer...


Pagi2 lagi haku dah bersiap bawa Danial ker Klinik utk Rawatan..haku ke Klinik Swasta...Terus Terang Haku cakap haku lebih yakin dgn Doctor Swasta...Danial Allegic katernyer...mungkin panas makan ubat yg melambak sebelumm niee...so diyer kasik Danial 2 botol ubat makan dan ubat utk sapu....


Malam Danial menangess balik sebab taklehh Tido..GATALLLLLL...


~~30hb MEI 2009~~

Gatal Danial langsung tak berkuranggg...tapi still boleh main ngan Paksunyer...minum SUSU pon kurangg...makan ponn kuranggg..semuanyer kurangggg kecuali gatalnyerrr makinn tambahhh....


petang hubby haku balik..


~~31hb MEI 2009~~

Danial masih mengatal dan menggaru..makin banyak bintik2 merah tuhh naik...Balik Teluk Intan..adik haku follow haku balik..


malam makin teruk menggaru..sampaii dahh luka-luka badann..makin terukk..Takleh tido dann merengek ajer..


~~01hb JUNE 2009

once again haku bawa Danial ker Klinik Dr LEE....Dr LEE kasik Danial ubat gatal dan ubat allergic ngan ubat sapu juger...


haku tak hantar Danial pergi umah pengasuh tapi suruh adik haku jagakan Danial...balik petang Danial ngadu terkepit jari kat Pintu Bilikk...sambil tunjuk jari merah bengkak ..Aduyaiiiiiiiiiiiiii....!!!**bangs head to the wall...tensionn maa..*


malam haku kasik Danial makan ubat ngan sapu ubat...masih mengaru tapi kuranggg laaa sikittt..tapiii jari dahh biruuu....Huuhhhhhhhhh...


~~02hb JUNE 2009

ader sesuatu yg masih merunsingkan hatiku....."Tuhan kuatkan hatiku utk menghadapi ujian Mu ini.."


TERIMA KASIH pader semua yang mendoakan kesihatan Danial..hanya Tuhan yang membalas budi kalian..Tima kasih pader yang sudi menjengah blogku sepanjang ketiadaanku...


24 comments:

  1. ya allah berta nye penderitaan mu shila..kuat sungguh..kalau la aku di tempat ko, x tau la camne jd..aku akan sentiasa doakan moga daniel cept2 sembuh..

    ReplyDelete
  2. Sis..
    i cnt read ar..
    bertindih tulisannyer..
    kat atas tu ble tapi 24hb tu dh xleh nak kenalpasti ceritanya..
    huhu..
    tapi b strong anyway sis..

    kami pun turut sedih bila sis nita g tau hari tue..

    ReplyDelete
  3. akak..sedih kite baca kisah akak..saya doakan akak n danial sentiasa sehat..

    ReplyDelete
  4. menurap kesabaran atas musibah yg melanda bagaikan dihempap seribu gunung beratnya, tapi gua rasa lu tahu, bahawa jika Tuhan menguji hambanya, pasti dia insan terpilih, semoga Danial sihat sentiasa, ucapan jutaan tahniah buat lu dan hubby kerana berjaya menghadapi rintangan2 yg datang.

    ReplyDelete
  5. dugaan tu sabo bebanyak yer..bukan senang dik ooi nak membesarkan anak nie....kuat kan semangat jgn migrin na...

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah danial makin pulih...ape2 pun sheila..klu bleh bwkla danial gi spital...cek ngn doctor gak...

    take care dear!!!

    ReplyDelete
  7. aduhai...
    mcm2 dugaan ko shila.. sib baik ko kuat semangat

    * amboi syg sis nita jek .. x aciii

    ReplyDelete
  8. sabar byk2 ye shiela...ni semua dugaan kan...ko sorg mama yg tabah...
    take care ok..

    ReplyDelete
  9. biasalah, nanti ada award ibu mithali aku pass kat kau occay..

    we learn from experience.

    ReplyDelete
  10. insyaAllah, harap2 nnt, apa yang merunsingkan itu tidak menjadi nyata.. =)

    ReplyDelete
  11. Aduhaiiiiiiiiiii... :(

    sabo le bebanyak ye shiela..

    ReplyDelete
  12. u are really being test by ALLAH.S.W.T....

    hope danial doing fine...

    my pray for all of you...

    ReplyDelete
  13. salam peluk cium tuk danial ehh..

    ReplyDelete
  14. berat betul dugaan-nya..
    harap Danial sembuh sepenuhnye.

    ReplyDelete
  15. salam shi3la.. syukur la danial dah sihat.. harap2 gatal2 tu pun dah baik.. shi3la pun jaga kesihatan, ok..

    ReplyDelete
  16. SABAR NA SHEILA.AKU SENTIASA DOAKAN YG TERBAIK BUAT HANG..AKU PON SAME NGAN HANG JGK.. MAK AKU SAKIT..ERM, TUHAN NK UJI KETE DGN MCM2 BENDA..HARAP KITE KUAT HADAPINYER..

    ReplyDelete
  17. bersemangat aku bace..beso tulisan ko..klau tak terkebil2 gak..hehe... berat gak dugaan kat ko n danial eh...maybe ade hikmah di sebaliknya...yg penting danial dah kembali sihat cam biase... kawan2 n kuarga akan mendoakan..insyaAllah :)

    ReplyDelete
  18. ermm kesian ko.. tapi kenapa dah dua klinik kata serius.. hospital still kata tak serius?? nk kena sound doc tu.. hampeh tul.. kuang hajaq.. klu aku dh sound dh doc tu abis2.. ape dia ingat kita suka2 ke dtg hosp nk mintak dirawat..

    ReplyDelete
  19. Sis..
    luahan sis dah menampakkan betapa celarunya ketika itu dan kami boleh merasakannya..

    Pasti insan yg berhadapan ngn masalah tu lagi 'sakit'..

    apa lagi yg bisa kami lakukan melainkan mendoakan yg terbaik utk Danial dan sis juga jaga kesihatan ok.

    evrytin will be fine soon.
    mudah2an..

    ReplyDelete
  20. Yg ptg akak pon kena jaga kesihatan akak & kena kuat semangat k.. Akak kena kuat supaya danial x jd lemah tgk akak k.. MOga danial trs sihat..

    ReplyDelete
  21. 1st aku naik takut bc yg danial naik bintat2..then tompok2 merah kaki tangan..masyallah x sangka plak jd kat danial ko...
    kalo aku pun x sggup tgk anak aku sakit menderita..nak plak kita pun turut menderita tgk...sabarlah shi3la...
    napa ko tak pegi je klinik pakar kanak2..yg khas utk kanak2 ni..kalo kat penang ni aku sllu pi kat HOPE CHILDREN...100% aku gerenti ok pya..
    aku pun ngis bila tgk ko pun x ketentuan dibuatnya...nak plak ko migrain segala..sian ko...
    bila aku bc tang anggaplah tanggisan anak itu sbg lagu yg paling indah...tgklah kot2 kalo aku bleh buat...kdg2 naik ANTU aku mlm2 kalo anak buat pagai...
    sabarlah kwn ku ok..take care..love u all

    ReplyDelete
  22. alah siannye danial..b strong ye maknye..mama nye kna jg diri jgk jgn stres n skip meal..bdn kena shat nk jg anak sakit..get well soon-ish danial!

    ReplyDelete
  23. menitis jugak air mata aku baca kisah ni
    kalau aku, mungkin tak sekuat ko shiela..
    semoga ko tabah dan semoga danial ceoat sembuh

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3