Wednesday, 21 October 2009

Dah alang-alang ke Ipoh haku terus ke Chemor


chantek kawasan nie...
kawasan yang damai sangat...jauh dari kesibukkan jalannn raya...haku suker lepak sini..raser macam kat kampung plakkk..hijau jerk..nampak gunung ganang...bukit bukau..tenang jiwaa...

Haku pergi umah family angkat haku kat Chemor baru-baru nie...tapi bukan wekend sudah yer..wekend sebelum-sebelum nyer...kira datang beraya lah jugak...

lagipon dah lamer tak pergi jengah derang since haku dah tinggalkan Ipoh..lamer giler dah 2 years dah tak datang umah derang...tapi dalam tempoh tuh ader la family angkat haku nih datang umah haku kat Teluk Intan..so takder la tak jumper terus selama 2 tahun...derang ader datang tengok-tengok Danial....cumer haku jerk tak kesempatan nak datang Chemor lepak umah derang..kalu dulu maser dok Ipoh boleh lahh selalu datang sini...

haku pegi petang sabtu...lepak saner satu malam....ahadnyer baru balik Teluk Intan...so malam tuhhh sempat laa kitaorg borak panjanggg....lamer tak jumper maka panjanggggggggggggg lah citernyerr...dah pukul doblas ponn masing-masing dok bercerita lagikkk..ntah sampai pukul baper borak then baru masuk tido..

Danial plak nasib tak meragam..elok jerk diyer kat saner..serasi jerk..main-main ngan Atok dan Opah,ngan paklong dan maklong...penat paklong layan Danial...
Ayah angkat haku nie ader dua orang anak jerk...dua-dua pon lelaki,dua-dua pon dah kawen..seorang ader kat umah seorang lagik kat KL..cucu ader seorang sebaya ngan Danial...cumer bezanyer cucu derang sangatlah pendiam dan Danial sangat lahh peramahhh..so tak terlayan derang ngan pertanyaan Danial...


"tok nie aper.."

"Opah aper nie"

"nie aper"

"aklong nie aper.."

"camner wat nie"

"camni yer"


non stop ocay diyer dok tanya...asal ader benda yang baru diyer tengok..yang ader kat umah atok tapi takder kat umah diyer siaplah...itu ini ditanyanyer....jenuh orang tua tuh menjawab..tapi derang pon macam hepy jerk layan karenah Danial...ocay la tue kannn..
pagi-pagi lagik dua beranak nie keluwor umah teropong janda sebelah umah mandi...*tipu*...ntah maner derang jumper teropong tuh...anak kedua ayah angkat haku nie askar..agaknyer teropong tuh yang diyer lahh kutt...

makan pagi ngan nasik lemak...memang lemak berkrim sungguh nasiknyerrr...
makan ramai-ramai...sambil makan sambil borak-borak memangg sedapppppp kannnn ...En Epai tambah nasik berkali-kali haku tengok...bagusss..buat stok lam perjalanan balik...kang takyah kalut lapor....korser den nak carik gerai makan plak..Danial ponn makan ngan berselera...takmo kasik haku suap..nak suap sendirik jugakk....hahhhh suappp lahhhh...lagik senang haku nak makannn...takder orang nak kacau haku..huhuuuu
nie Lempeng pisang.....korunk pernah makannnn tak..kater ayah angkat haku,nie menu orang Perak..tapi ntahler,haku jarang jumper lak Lempeng pisang nihh..ker haku yang jakun..haku pon tak pasti..kat dalam ader inti kelapa...dibungkus dengan daun pisang..pastu dibakar..rasernyer pon not bad....
cubaan nak makan lempeng....sedap jugakkk..nak tanya resepi malu lak..lain kali lahhhhhh...tapi nampak macam simple jerk nak buat..pisang,kelapa..tue jerk kutttt..tak raser macam ader tepung ...raser pisang ngan kelapa jerk...that time mak angkat haku tengah buat lempeng nih haku kat luwor umahhh so tak sempat nak menyendenggg tengok diyer buat macam maner..tup tup dah siap..huhu
Dah nak balikk tuhhh sempat lagikkkk diyer pegi meronda ngan Atok....Dah tuhhh takmo turun plakkkk...jenuhhh plak nak memujuknyer turun...kemain lagik diyerrr...

Danial ngan Atuk dan Opah chemor..Danial paling ngadessss ngan Atok...semua diyer nakkk Atok layankan ajerr..uitttt makin menjadi-jadikkk ler manja nyerrrr ngan Atok ...

haku ngan family angkat ku...thanks sudi layan kami sekeluarga..InsyaAllah panjang umur kiter jumper lagikk k...





psttttttt.....suspenn plak bulan niee..piyet haku tak datang lagikk laa...selalunyer piyet haku datang on time jerk..huhhh sesuatu sangatttt kannn...

*think think think..*

35 comments:

  1. lempeng pisang
    oh!!
    aku nak itu lempeng wei

    ReplyDelete
  2. AKAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

    ReplyDelete
  3. HUWAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

    ReplyDelete
  4. NAK NANGIS TGK ENTRY AKAK NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

    ReplyDelete
  5. AHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH...tidak...tidakkkkk

    ReplyDelete
  6. naper datang ipoh x kasik tauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  7. kalo x boleh jumpaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  8. bukan jauh pun chemor ngan umah sayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  9. hukhukhukhukhuk dah tersedu-sedu nie......

    ReplyDelete
  10. wahhhhhhhhhhhhhh makan lempeng pisang...balik nie nak g beli lempeng pisang la..

    ReplyDelete
  11. kawasan chemor mmg mendamaikan..nmpk gunung ganang...

    ReplyDelete
  12. kawasan umah saya pun sama....pagi2 dok luar nmpk gunung ganang,bukit bukau...

    ReplyDelete
  13. so u think u can dance..kahhhhhhh
    no no no ...i think u test UPT lah
    then kasi tau lah...dua line ke 3 line kahhhh 3 line tu means twins kahh lagi
    bape ari dah delay peod tu...

    jeng jeng jeng
    adakah adakah bersambung

    ReplyDelete
  14. adakah adakah kau kau kau
    en. epal akan jd bapa sekali lg
    kamo jd ibu lg sekali
    dan tentunya danial jd abg
    oooooooohh cepatlah bitau aku
    aku aku bersambung

    ReplyDelete
  15. meh tido umah saya lak..umah saya pun x ada saper2..leh danial main ngn atok n opah..hilang skit kesedihan dihati opah..

    ReplyDelete
  16. aku aku aku very the xcited dh ni hikssss
    bersambung

    ReplyDelete
  17. pastu leh tolong atok tanam sayur sayuran

    ReplyDelete
  18. papepun aku doakan yg terbaik kat ko
    if let say betul 2 line alhamdulilah
    kalo x..xpe bersambung

    ReplyDelete
  19. xpe blom ada rezeki..kena keje kuat lg..reda...tpi tpi bersambung

    ReplyDelete
  20. aku tersgt2 curious
    nak tauuuuuuuuuuuuuuu
    wat suspender jer lahhhhhhhh

    ReplyDelete
  21. ooo lempeng pisang tu mmg aku suker
    mil aku sllu buat bekpes
    sedap nk mmpos...

    satu lg mil aku suka buat lempeng nyok (kelapa) mkn ngan gulai or smbal
    terangkat kote taw..kahhhhhhhhhhhhhh

    upss to en. epal sori ayat2 aku ayat2 x bape sopan..sila maaf kan diriku

    juga pd blogger2 shi3la..kalo bc komen aku...tutup tinge bc yg lain jerk..hahahaha

    ReplyDelete
  22. ha sudah ada picca Danial arr...Danial apsal aku nmpk len lak...rambut dier ka..or dia nmpk kurus sket..hehe

    ReplyDelete
  23. tp ttp encem la dier dmataku...hehe

    ReplyDelete
  24. uitt...wahida.....smpi cm tu sekali la meraung kt ko shiela...smpi hati shiela x rojer wahida tuh..sian dia..apa daa ko...hikss

    ReplyDelete
  25. syok yer ko ada family angkat nuh...org Perak juga...

    ReplyDelete
  26. Lempeng tu aku penah dgr..mak aku penah buat gk la..tp x sll. buat ngan nyok x slh aku..eh ka aku ni jakun cm ko gk..

    ReplyDelete
  27. sedapnya aku tgk nasi lemak tuh..huhu..lapor gk nih...

    ReplyDelete
  28. Danial mkn smpi t'tonggek buntut tuh...mmg fokus dier mkn yer..

    ReplyDelete
  29. waaa weee...ada surprise lahh....apa kahh....

    ReplyDelete
  30. patut la ramai tegur cm berisi..rupernya masin tul mulut diorg nih..hehe

    ReplyDelete
  31. aku excited jugakkkkkk....aku nk tauuu...cepat la shiela...test la UPT, mn tau 2line ko...gumbiranya aku..

    ReplyDelete
  32. tgkkkkk..kan aku dh kata aku sgt2 excited,syok nye kalu betui2 ko peknen arr..aku yg blm bpeluang nk timang cahaya mata ni, bila la nk rase cenggini...huhu...

    ReplyDelete
  33. apa2pon semoga ko berjaya la yer...kalu x bjaya pon, usaha lagik la yer...aku tumpang gumbira tau kalu ko peknen..

    ReplyDelete
  34. Danial akan jadi abang tuh...sure hepy sgt dier kan..hehehe...ntah2 jeles lak nnti..

    ReplyDelete
  35. WEI.. sedapnyer lempeng pisang tuh.lame dah tak makan.. mak aku selalu buat tau dolu2.. lagi sedap kalo makan ptg2 time ujan.. erm, yummy.. skang ni dah takde sape nk buat tuk aku lagi..huhuhu..

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3