Tuesday, 12 January 2010

INFO HAMIL : MASALAH MENGIDAM WANITA HAMIL

Sumber : Mingguan wanita 03-09 mac 2006

Menangani mengidam

Selalunya rasa tidak selesa yang muncul diawal kehamilan akan berlangsung tidak lebih dari tiga bulan. Jadi soal mengidam ini sebenarnya boleh ditangani.caranya :

1.Sediakan diri menempuh kehamilan. Terima semua perubahan dengan penuh kesedaran.

2.Ambil makanan bergizi secara lengkap dan seimbang

3.Bagi menghindari rasa mual yang muncul, makan dalam jumlah yang kecil tapi kerap. Antaranya biskut atau air the halia hangat yang elok untuk rasa mual.

4.Hindari makanan yang beraroma tajam, pedas, berminyak dan juga kafein

5.Banyakkan minum terutamanya air putih dan jus buah yang banyak mengandungi air

6.Jangan terus tidur selepas makan, paling elok beri masa dua jam untuk pencernaan

7.Lakukan aktiviti supaya peredaran darah lancar dan metabolism tubuh berjalan dengan baik


Mengidam yang aneh

Selain mengidam makanan yang biasa-biasa ada juga wanita untuk makan perkara yang tidak masuk akal. Ada antaranya yang teringin makan sabun, tanah mahupun ubat gigi.

Penyebab mengidam jenis ini juga tidak dapat dipastikan sehingga kini. Ada yang berpendapat ia berlaku akibat tubuh wanita hamil kehilangan zat besi atau kalsium. Malah ada juga yang mengatakan wanita hamil yang mengidam perkara begini memiliki masalah bukan saja secara fizikal tetapi juga mental dan emosional.

Apa pun penyebabnya yang pasti pengambilan benda-benda aneh ini cukup berbahaya pada wanita hamil dan janin yang dikandung. Pakar juga tidak menyarankan makanan berbahaya ini diambil kerana ia boleh mempengaruhi proses metabolisme dan penyerapan mineral esensial yang boleh menyebabkan wanita ini kekurangan nutrisi,selain masalah sembelit dan merosakkan gigi.

Oleh itu wania hamil yang megidam perkara-perkara pelik sebaliknya :

Mendapatkan nasihat doctor kerana ia mungkin dapat merungkai masalah lain yang terselindung disebalik keinginan tersebut.

Berusaha menyedari dan mengalihkan keinginan tidak munasabah itu dan berfikiran positif. Ingat akan kesihatan diri dan bayi yang anda kandung.

Minta doctor memeriksa kembali kadar zat besi, kalsium dan mineral lain dalam tubuh.cari dan ambil makanan yang mengandungi mineral yang diperlukan.


kataFAISH : orang tua2 cakap kalo ngidam tak dapat nanti dapat anak leleh air liur..hermmmm…..

No comments:

Post a Comment

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3