Friday, 3 September 2010

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan.

Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas, kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad.Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah,berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur.

Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w:

"Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi. Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari neraka". Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah ahad satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia,maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara Kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat.

Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali.

Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan.

Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka:
Wahai Tuhan kami,sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca Surah Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:

Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis disayap malaikat Jibrail a.s, Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s,Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan an-annas setiap satu sebanyak 7kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke jumaat yang berikutnya.

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

************************************************************************************
KatakauFAISH :

" Alhamdulillah Danial dah dapat hafal surah nie dengan baik...diyer dengan sendirinyer akan bacer surah Al-Ikhlas nie kalo diyer rase takut....InsyaAllah haku akan ajar lagik surah-surah pendek yang lain yang diyer senang ingat dan boleh bacer biler-biler maser....

Sesungguhnyer yang baik itu datangnyer dari Allah SWT dan yang buruk itu adalah dari kelemahan kiter sendiri..."


************************************************************************************

14 comments:

 1. Salam..Selamat Berpuasa..

  Melentur bulur biarlah dari rebung...kan kan

  sok ada nak anak ajar dr kecik... besor esok tak der laa lidah liat untuk ajar mnegaji nie..

  ReplyDelete
 2. banyak kelebihan ayat-ayat al-Quran nie...
  cume kiter jew tak amek tahu.
  Terima kasih yer akak kongsi ilmu nie

  ReplyDelete
 3. Sama-sama laa kiter tingkatkan ibadah di hujung Ramadhan nie...

  ReplyDelete
 4. Kalo kiter paham aper yang kiter baca dalam Al_Quran tu mesti kiter menangis...
  sungguh besar nikmat yang Allah Bagi kat Umat Nabi Muhammad

  ReplyDelete
 5. ya allah terharu aku danial dah hafal al-ikhlas ni...sejuk perut kau ngandungkan dia ...

  wehh ate dtg blog aku komen secara pukal ye....tq ahh....

  ReplyDelete
 6. mmg byk kelebihan surah Al Ikhlas neh...

  maceh kak sebb share info neh...

  ReplyDelete
 7. * Nasi Kerabu pun daya dah minat... dulu baca blog akak yang akak citer kalo makan nasi kerabu kena gaul semua baru makan...
  dulu tak reti nak makan...

  * kampung kat Pantai Remis ...
  memang best shopping kat Ipoh.. hihi macam-macam ada

  ReplyDelete
 8. bagus Danial cepat ingt...org kata melentur buluh biar dr rebungnya kan...elok la diamalkan ayat alquran ni.

  ReplyDelete
 9. thks yr info...

  budak2 ajar sket2 lama2 jd bukit la...hehe

  ReplyDelete
 10. alhamdulilah aminnn syukur sejuk perut mama dia :)

  ReplyDelete
 11. dr kecik la nak mengajo..salut kt danial..pandai dia eh...lancar x dia hafal tu shi3la..ke ada ngelat2 heheh ate cara dia la kot ye

  ReplyDelete
 12. anak aku takat alif ba ta...bismilahirohmanirohim n Allah pandai le..tu la kena ajo le kan bg deme tu tau ttg agama dr kecik tgh dok merah2 lg kalo dah besor keras palahotak tu nak terima

  ReplyDelete
 13. sok sok ni leh jadi ustaz muda..:)

  ReplyDelete
 14. boleh jd pelindung kat adiknye pulok :)

  ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3