Tuesday, 26 April 2011

Bila anak-anak sakit, hatey ini juga turut sakit.



puteri ini demam lagii...

Hari ni dah masuk sebulan adeq batuk dan selsema.memang tak hilang-hilang lagik batuk ngan selsema nyer.Selsema pulak sampai hingusnyer meleleh macam air dah.Ubat dah sampai dua kali dah pegi ambik tapi tak hilang-hilang jugak.

Dah tuh selepas balik dari Shah Alam weekend lepas adeq start demam balik,selsema dan masih lagi batuk.Selsema nyer makin teruk lah,nak tido malam pon susah diyer nak bernafas.

Macam maner yer nak buat?ada tak petua atau cara nak hilang selsema ngan batuknya sebab ubat klinik macam dah tak boleh blah dah. ker kena pegi sepital neh?





Haku sebenarnyer baru balik dari klinik bawa abglong.

Entah kenapa dengan abglong neh,pagi-pagi diyer bangun diyer muntah muntah non stop.Dah siap masuk dalam kereta nak ker Taska pon diyer muntah-muntah lagik.

lepas tuh dalam pukul sembilan kakak kat Taska telepon danial muntah non stop katernyer.Dah empat kali muntah,padahal haku hantar Danial pukul lapan suku..sekejap jerk tapi muntah sampai empat kali dah.

Haku tak sedap hatey terus ambik abglong pegi klinik.Ingat nak pegi sepital tapi membayangkan kena beratur panjang dan orang yang ramai so haku bawa pegi klinik jerk.Lagipon dah tengok abglong lemah semacam jerk.

pegi klinik doc kasik ubat semua,katernya kalau muntah lagik kena bawa ker sepital jugak...Haku ingatkan abglong keracunan atau salah makan tapi doc cakap tak.

hadoiiii haku dah cuak sebenar,risau dahh tengok abglong cenggini...dah la en Epai ker Ipoh now,ader meeting kat HQ.Ngelupor haku sensorang kangg..

Haku dah hantar abglong ker Taska semula,tengok kang macamner.Dah pesan kat kakak kat Taska tuh,aper apa hal tepon haku cepat-cepat.Harap-harap abglong dah okeh pasneh...kang tengahari nak pegi tengok diyer balik...

haku tengah tak ketahuan neh, dah macam-macam pikir dahh....hadeiii


Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

Jom join haku,kiter kayo sesamer.Jangan luper klik HB haku kat bawah neh tau.!!

10 comments:

  1. laa...ciannyer anak2 akak..
    hope tk berlarutan lame2..
    tahap antibodi dorang lum kuat sgt..

    ReplyDelete
  2. kalo selsema tu mak aku suh letak kunyit hidup kt pangkal hidung
    kalo batuk tu tak de plak petua yg aku tau

    ReplyDelete
  3. cuba bawak puteri ke spital dapatkan rawatan lanjut....abanglong ade tersalah makan ker...atau tak sesuai susu....biasanyer klu muntah2 cuba stop susu dulu....

    ReplyDelete
  4. waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa betui2... lg2 plak bile mak nye jgk sakit sekali ..aduyaiii

    * ko x try kasi madu ??? tp now kan musim, org tua pun domam beb

    ReplyDelete
  5. alahai siannya.. aku pn tgh sorang gak ni, laki asik outstesen je, sabar ekk cnn..kalau anak-anak sakit mmg mak ayah la yg susah hati, harap danial dan adeq cepat-cepat sembuh..amin

    ReplyDelete
  6. mcik,
    ko bawa siputeri ke paed la. risau tu sure la. mcm aku hari tu,si kakak 7hari demam panas tapi malam je sekali dgn batok. 2x pegi klinik kita,pastu aku bawa hukm cek darah pulak. finally aku bawa paed,lps 4hari lega dah batok dia. mmg musim jugak ni mcik tapi kalau abglong asyik muntah smpi skrg ni,aku nasihatkan ko bawa spital je weh. kang takot dehydrate pulak..sian abg long. moga abg long & puteri cepat sembuh k. ko pun take care.

    ReplyDelete
  7. Kalau nak masuk sebulan demam & selsema, better bawak gi spital lah. Siannya adeq. Mcm saya klo anak batuk & selsema, sapukan vicks kanak² kat tapak kaki, belakang badan bgan dada & pakaikan socks.

    Utk abglong plak, klo muntah non stop + cirit birit, bawak gi spital. My son penah kena. Dr. cakap kena ROTAVIRUS.

    Bila anak² hantar nursery, mcm² penyakit dtg, selsema,..batuk. Dah baik tak lama lepas tu jadi balik...huhuhu...tawakal jer lah.

    Get well soon to both of them. Panjang pulok comment ☺☺☺

    Latest: Suami Berang TIKAM Isteri selepas di kejutkan untuk SOLAT SUBUH

    ReplyDelete
  8. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  9. moga akak sabar..ada hikmah anak2 sakit tu kan, mmg sayu bila tgk anak sakit tp kita pun kena kuatkan :)

    ReplyDelete
  10. Terima kasih semua atas nasihat pandangan dan tunjuk ajar.

    Now abglog dah tak muntah dah but badan macam demam lagik..

    adeq still macam tuh jugak..sy akan cuba ikut seperti yang kawan-kawan sarankan.

    TQ semuanyer yer..:)

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3