Tuesday, 13 March 2012

Amalan Supaya ANAK TIDAK DEGIL1. Semasa anak sedang tidur inilah waktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu dua pertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya (subconscius mind) adalah paling optimum ketika ini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2. Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dan kemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda ke ubun-ubun anak kita.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlah ke atas junjungan Nabi Muhammad dan bacalah surah al fatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalam hati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda, kalau boleh janganlah diputuskan zikir didalam hati dan bercakaplah dengan suara yang agak perlahan agar tidak sampai mengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin anda beritahunya. Kebiasaannya nasihatinya agar tidak selalu melewatkan solat, banyakkan berselawat, banyak bersabar. Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apa sahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikir anda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihat anda.

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedang menerima pernyataan anda iaitu kelopak matanya bergerak-gerak. Insyallah anda berjaya dengan kaedah ini dengan pertolongan Allah SWT.Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi An Nu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapa Imam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidik Hanafi sehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa Imam Abu Hanifah "saya didik Hanafi 40 tahun sebelum dia dilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentu aneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yang belum dilahirkan sudah dididik. Namun apa yang ingin disampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah) ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya juga sudah dididik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejak dari kandungan lagi."Mengikut logik akal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuih segiempat. Begitu juga dengan anak dan isteri kita. Mereka adalah cermin kepada diri kita sendiri"

Diambil dari Portal Muslimah - IbubapaCemerlang


Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

9 comments:

 1. good info!
  kadang2 mia ni xdengar kata juga..
  risau la...
  makin lama makin menjadi

  ReplyDelete
 2. salam CNN..Terima kasihh atas pengkongsian yg brguna tuk para ibubapa.Elok diamalkn ni..InsyaAllah.
  Sbbnya k.atie dah amalkn masa anak k.atie kecik dulu.Time depa tido tu..kita bisikkan ditelinga mereka.
  Semoga anak2 kita menjadi anak2 yg soleh & solehah.Aminnn
  Sukernya CNN suka ngan header & blog k.atie yg baru tu...:D

  ReplyDelete
 3. maceh akak for sharing...
  sgt bergunaaaa!!

  ReplyDelete
 4. tq dear share tips ni....mmg pening layan kerenah ank2 ni..terutama time mengada2...huhuhuh

  ReplyDelete
 5. first time baca cara mcm ni.thanks a lot sis..insyaallah akan fai praktikkan bila ada baby nnti.fai mohon share ye sis ;)

  ReplyDelete
 6. Betullah sis. mereka adalah cerminan diri kita...

  pepatah mat salleh, like father like son..hehe

  ReplyDelete
 7. selalu jugak buat.. moga² apa yg kite cakap kan itu termakbul sebagai doa...

  ReplyDelete
 8. oo..insyaallah nanti sy ada anak sy amalkan..:))

  ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3