Monday 23 July 2012

Main masak-masak pada hari pertama dan kedua berpuasa


Ramadhan kali nie ku nekad takkan menjejakkan kaki ker Bazar Ramadhan or Param lah senang citer kan..tapi restoran dan kedai makan tue lain citer k..ekekeke..

Dan semahunya haku akan cuba masak dirumah setiap hari macam kebiasaannyer walaupun Ramadhan nie terpaksa rushing sikit but its ocay for me.

Dan 3 benda yang haku nak kurangkan sepanjang masak dibulan Ramadhan neh, pertama penggunaan minyak yang berleluasa, kedua penggunaan gula yang berlebihan dan ketiga tiada istilah pembaziran. InsyaAllah im trying my best.

First Ramadhan haku diuji dengan Migrain yang agak teruk.Memang rasa nak muntah sangat-sangat tapi dalam hati tak putus-putus berdoa supaya Allah bantu haku puasa sampai ker waktu berbuka.Dan Alhamdulillah hari pertama haku dapat bertahan dengan jayanya.


Masak sesimple yang boleh. Kerabu mangga, sayur bayam air dan ikan tongkol ntah aper nama resepinya ntah..hahahaha

Ikan tongkol nampak tak menyelerakan sangat sebab haku masak tak guna minyak just letak butter lebih kurang jerk.Tapi rase diyer sweet sour macam tuh..sedap.


Kerabu Mangga pedas melahar ko
Biasa haku taruk cili empat lima biji pon tak pedas lagi tapi dalam kerabu neh haku taruk tiga biji jerk pun tapi pedasnyer macam nak terbakar urat saraf semua..pedas ya amat-amat. TERkonpiyus kejap yang haku taruk tuh tiga biji ker tiga puluh biji ker ntahhhlaa..maklumlah tengah migrain maser tuh kan...

Tapi kalau dah nama kerabu mangga haruslah licin jugak haku kerjakannn...
Then the best part lepas makan migrain terus hilangg...hiks.

Dan pada hari kejadian memang non hado pemanis mulut melainkan si hitam manis neh ajer..Mr Kurma yang tetap menemani setiap kali Ramadhan menjelma.

Hari kedua Ramadhan haku buat ikan pari bakar..Tapi haku bakar guna oven jerk lahh...:P
Alhamdulliah haku ocay jerk sepanjang hari kedua dan siap pergi ker Bagan Datoh lagik (40 minit dari rumah jugak). Ke Bagan Datoh semata-mata nak beli ikan yang fresh-fresh....:)
Memang sedap makan ikan fresh nie sebab terasa akan manisnya isi-isi ikan tuh kann...

Setelah siap dibakar. Sebelum makan perah jus limau sikit kasik aroma naik..
Ikan tuh haku tak taruk aperpon, just lumur ngan ladahitan dan garam jerk..sebab ikan sangat fresh so takmo letak bahan perap lebih-lebih kang hilang lak rasa fresh ikann tuh...:P

Extra kan lagi dua ekor ikan kembung. Ini pun haku beli ikan fresh dari laut jugak so memang heaven sangat bila makan..isi ikannya lembut dan manis..

Sebabkan ikan-ikan bakor tadi haku tak letak perapan aper-aper so haku buat air asam untuk makan dengan ikan-ikan tuh. Memula nak tabur atas ikan tapi memandangkan anak-anak haku tak makan pedas so just ambik letak dalam pinggan masing-masing jerk la..

Haku buat sup brokoli. Anak dara haku memang suka sangat dengan brokoli neh..

Semalam punya juadah..Ramadhan day-2.
Ikan tuh nampak jerk macam banyak tapi tak sebenarnya sebab haku ratah jerk ikan ngan sup brokoli tanpa nasi.
Kek span pandan tuh haku beli yang giant punyer tuh, untuk anak-anak makan jerk sebab anak-anak haku memang suka sangat kek span tuh..So agak meriah jugak juadah semalam...:P
hermmm hari nie tetiba jerk haku batuk teruk non stop.Asyik batuk jerk dari malam tadi. Tekak dah mula terasa perit dan pedih..harap tu bukanlah alasan untuk haku habiskan puasa hari nii. Ya Allah aperpon ujian yang kau berikan padaku dibulan yang mulia ini Engkau kurniakan juga padaku kekuatan untuk haku hadapinya.Amin.



"Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit "   ~ hadis riwayat Tirmizi 735 ~



Thanks for dropping in, Have a nice day alls..!!

~CNN~

9 comments:

  1. adoi leleh tgk pari bakar
    mesti sedap letak daun kesum ngan bunga kantan
    sama la kita xmo jejak param
    kita mmg bese tak g param
    tp klw encik suami balik
    terpaksa langgar pantang ahaha
    dia tu suke sgt g param

    ReplyDelete
  2. terliurnyeeeeeeeeeee... T__T

    ReplyDelete
  3. mak oii...ni namanya main masak2...

    ReplyDelete
  4. selamat berpuasa gak CNN. semoga sihat sepanjang ramadhan ni..

    ReplyDelete
  5. amboihhhh kak..
    sgt teruja ngan semangat akak tuk masak ari2... i like!!!
    sokong akak!!
    hehheheh..

    kerabu lagikk??
    aduiii akak...tergoda diriku...

    ReplyDelete
  6. semua nampak menyelerakan...sy pon berazam nak kurangkan ke bazar tahun ni..mane bole wat sendri..buat je...hee

    ReplyDelete
  7. Alaaaaaaaa apa nie kita pose... hehhehehehe.. nyummm nyummm kerabu mangga tu dah buat air liur menjejes.. ikan kembung mmg fresh.. berkilat lagi.. tu yang best bakar tu.. manis isi ikan tu kan..

    Selamat berpuasa cik nam nam dan keluarga.. :)

    ReplyDelete
  8. blogwalking sambil mencari resepi tetiba bukak blog ni tengok kerabu mangga tue terus kecur air liur......

    ReplyDelete
  9. mencikkk aku bila datang sinijer entry makan..tapi aku suka plak nengok dlm mencik2tuh..haha suka yang bakar2 membangkitkan selera

    ReplyDelete

TERIMA KASIH. Semoga Allah lindungi kalian <3